Svijet
0

Međunarodna Diplomatska konferencija o kasetnoj municiji u Dablinu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na međunarodnoj Diplomatskoj konferenciji o kasetnoj municiji koja se održava u Dablinu u Irskoj, nakon intenzivnih pregovora i usuglašavanja u proteklih deset dana usvojen je konačni usuglašeni tekst međunarodne Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, transporta i proizvodnje kasetne municije, kao i čišćenju eksplozivnih ostataka kasetne municije koja ima prekomjerni negativni utjecaj na civilno stanovništvo, saopćeno je iz Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini.

Konačni usuglašeni tekst ove konvencije je konsenzusom prihvatilo svih 109 zemalja punopravnih učesnica konferencije među kojima i Bosna i Hercegovina.

Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali Kanada, Australija, Novi Zeland, velika većina zemalja EU, zemlje afričke Unije, većina zemalja Južne Amerike i neke zemlje Azije i Bliskog istoka.

Na konferenciji su, u statusu posmatrača, učestovali predstavnici još 19 zemalja i više od 280 predstavnika civilnog društva i nevladinih organizacija iz 64 zemlje svijeta.

Učestvujući u punom kapacitetu predstavnika zemlje punopravne članice ovog procesa u kojem je nastala nova međunarodna humanitarna konvencija, u Dablinu su, u skladu s odlukama i smjernicama usvojenim od Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH, Bosnu i Hercegovinu predstavljali članovi državne Komisije za deminiranje BiH Mustafa Alikadić, Dragiša Mekić i Darko Vidović.

Konvencija o zabrani kasetne municije predstavlja novi međunarodni pravni akt koji je nastavak međunarodnog rada na jačanju procesa humanitarnog razoružanja i direktne saradnje između država i civilnog društva u oblasti zabrane i uništenja one vrste oružja koje predstavlja dugoročnu opasnost za stanovništvo nakon prestanka ratnih sukoba.

Buduća implementacija normi ove nove međunarodne Konvencije, za zemlje koje joj pristupe, između ostalog podrazumjeva i čišćenje ostataka kasetne municije, uništenje postojećih zaliha kasetnog naoružanja koja ima prekomjerni negativni uticaj na civilno stanovništvo, prestanak njihove proizvodnje, upotrebe, prodaje i transporta.

Osim ovoga konvencija će imati i veliki humanitarni značaj jer njene norme uključuju međunarodnu saradnju, pomoć i donacije u svim aspektima njene primjene uključujući i zaštitu i rehabilitaciju žrtava kasetne municije.

Od konvencije se očekuje da ima utjecaj na drastično smanjenje postojećih zaliha kasetne municije u svijetu, pa čak i promjenu vojnih doktrina i načina ratovanja u modernim uvjetima, kao što je to već slučaj s postojećom međunarodnom Konvencijom o zabrani protivpješadijskih mina koja spada u isti paket međunarodnih akata u oblasti humanitarnog razoružanja.

"Očekuje se da se tekst ove konvencije konačno usvoji na završnoj plenarnoj sjednici sastanka u Dablinu u petak 30. maja, a ceremomja svečanog potpisivanja će biti održana u Oslu krajem ove godine," navodi se.