Jutro nakon napada
0

Među stradalima dva bombaša-samoubice

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija u Džakarti analizira DNK i druge dokaze kako bi identificirala napadače i otkrila ko stoji iza napada na hotele u kojima je u petak smrtno stradalo devet, a ozlijeđeno 50 osoba.

Među devetero poginulih i dvoje je bombaša-samoubica koji su aktivirali eksplozivne naprave u hotelu Ritz-Carlton i Marriott, javio je BBC.

Policija izvještava da je među poginulima najmanje pola stranih državljana, ali još uvijek nema službenih izvještaja o identifikaciji.

Antiteroristički služba objavila je kako ima saznanja da je malezijski militant Noordin Mohammed povezan s napadima počinjenim u petak.

Stanovnici Džakarte su potpuno šokirani jučerašnjim bombaškim napadima jer su se nadali da su takvi događaji iza njih.

Istražitelji su nakon napada u sobi 1808 hotela Marriot otkrili još jednu neaktiviranu bombu i dosta eksploziva.

Vjeruju da je ta soba bila kontrolni centar bombaškog napada. Napadači su bili gosti hotela te su uspjeli prokrijumčariti bombe i eksploziv te ih u petak ujutro aktivirati u restoranima hotela.

Snimka nadzornih kamera prikazuje jednog napadača kako ostavlja torbu na konobarevim kolicima u restoranu hotela Marriott, a nekoliko trenutaka kasnije vidi se eksplozija i dim.

Ansyaad Mbai, indonezijski stručnjak ze terorizam, također smatra da su napadi povezani s ekstremistom Noordinom Mohammmedom, za kojeg se vjeruje da je vodio terorističku islamsku grupu koja je odgovorna za napad na Bali 2002. te brojne druge napade širom Indonezije.