Svijet
0

Među otetima u Nigeriji i dvojica Hrvata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Među osobama otetim u Nigeriji u posljednjih 24 sata su i dva državljana Republike Hrvatske, objavile su u četvrtak agencije, a potvrdilo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

Reuters prenosi kako je talijanska brodska tvrtka Eni objavila da je s tankera nedaleko od nigerijske obale oteto šest stranih radnika - dva Hrvata te po jedan Australac, Britanac, Poljak i Rumunj.

Ministarstvo je u priopćenju za javnost koje je dobila Hina reklo kako je putem Veleposlanstva RH u Rimu obaviješteno o novoj otmici skupine stranih radnika u području delte Nigera.

"Među otetima su i dva hrvatska državljana koji su se nalazili na brodu Mystras, u vlasništvu talijanske brodske kompanije Eni-Saipem. Obitelji otetih hrvatskih državljana obaviještene su o događaju", navodi se u priopćenju bez podataka o identitetima otetih radnika.

Veleposlanik RH u Talijanskoj Republici Tomislav Vidošević u talijanskom je Ministarstvu vanjskih poslova razgovarao s predstojnicom Ureda za krizne situacije Elizabettom Belloni o pomoći i obavještavanju u svezi s otmicama, navodi se.

"U tijeku su diplomatske aktivnosti oko nastalog stanja. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH također je u kontaktu s tvrtkama u kojima rade oteti hrvatski državljani", stoji u priopćenju MVPEI-a.

Nekoliko skupina naoružanih muškaraca u proteklih je manje od 24 sata u trima odvojenim incidentima u Nigeriji otelo najmanje 18 osoba.

S tankera talijanske tvrtke ENI, usidrenog oko 90 km od luke Harcourt, otet je dio od ukupno 24 člana posade, s gradilišta elektrane Afam, nedaleko od iste luke, oteto je osam filipinskih radnika, tri Južnokorejca i jedan Nigerijac, koji je ubrzo oslobođen, a iz bara u južnom gradu Warriju tijekom noći otet je danski državljanin dok je gledao nogometnu utakmicu.

Otmičari su u turbulentnom naftnom području oko rijeke Niger od početka godine oteli najmanje 92 osobe, više nego cijele protekle godine, izvijestio je AP.

Otmičari su u posljednjih nekoliko mjeseci, uz otmice uglavnom stranih državljana, minirali naftovode, upozoravajući javnost kako takvim akcijama pribjegavaju da bi privukli pozornost na svoju kampanju usmjerenu protiv strane naftne industrije u njihovoj zemlji. Svi su taoci do sada pušteni neozlijeđeni.

Militantna Skupina za oslobođenje delte Nigera (MEND) preuzela je u utorak odgovornost za otmicu šestorice stranih radnika u Nigeriji među kojima je i hrvatski državljanin Jurica Ruić.

Glasnogovornik MEND-a je izjavio da će tih šest talaca biti bezuvjetno pušteni 30. svibnja, ali samo ako strane kompanije ne pokušaju osigurati njihovo oslobađanje nudeći otkupninu.