Svijet
0

Među osumnjičenima za napade u Britaniji do sada pet liječnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Australska policija je zatvorila osmog osumnjičenika za planiranje terorističkih napada u Britaniji. Australske vlasti, nakon informacija dobijenih od britanskih zvaničnika, pritvorile su 27-godišnjeg državljanina Indije, Muhammada Hannifa, u ponedjeljak uvečer na aerodromu u Brisbaneu nakon što je pokušao odletjeti iz zemlje.

I ova osoba je liječnik - četvrti liječnik među osam osumnjičenih, koji je u Brisbane preselio prošle godine nakon što je radio u istoj bolnici u Britaniji gdje je radio još jedan pritvoreni osumnjičenik.

Australski premijer John Howard je izjavio da policija trenutno ispituje još jednog liječnika u Brisbaneu.

U međuvremenu je visoki pravosudni zvaničnik Evropske unije Franco Frattini u Bruxellesu pozvao svih 27 članica Unije da što prije sakupe i međusobno razmijene informacije o putnicima u avionima, kako bi se uspješnije borili protiv terorističkih zavjera.

Povjerenik Frattini je izjavio kako radi na nacrtu novog paketa antiterorističkih mjera, u koje bi bili uključeni i spiskovi avionskih prijevoznika o putnicima.

Sjedinjene Države su već uspostavile sistem listi imena putnika koje policija i vlasti provjeravaju, a nakon terorističkih napada 11. septembra.

Franco Frattini je pozvao i na bolju saradnju među članicama Unije na polju borbe protiv terorizma.

U Rimu je irački savjetnik za nacionalnu sigurnost izjavio kako ne bi bio iznenađen da su odgovorni za pokušaje terorističkih napada u Londonu i Glasgowu uvježbavani u Iraku.

Muaffak al-Rubaija je kazao kako očekuje da teroristi iz Iraku uskoro prošire aktivnosti u drugim arapskim zemljama, ali i u Evropi, prenijele su agencije u utorak.

Veliki postotak bombaša-samoubica, kazao je Rubaija, prelaze iz sjevernoafričkih zemalja, preko Sirije, u Irak i nema ništa što bi ih moglo zaustaviti da se tim putem i vrate u svoje zemlje, a potom u Evropu.

On je naglasio da vlada u Bagdadu treba pomoć kako bi odlučno savladala Al-Qaidu u Iraku, i potom pozvao na međunarodnu saradnju obavještajnih službi u borbi protiv terorizma.