Mumbai
0

Među 104 žrtve nema bh. državljana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema saznanjima do kojih su predstavnici Ambasade Bosne i Hercegovine u Indiji uspjeli doći u kontaktu sa indijskim vlastima, među žrtvama oružanih napada, koji su se u srijedu desili u Mumbaiju (nekadašnjem Bombaju), nema državljana Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas Feni iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U međuvremenu je militantna grupa sa sjedištem u Pakistanu, Lashkar-e-Taiba, negirala bilo kakvu ulogu u napadima u Mumbaiju u kojima je ubijeno više od 100 ljudi.

"Lashkar-e-Taiba oštro osuđuje niz napada u Mumbaiju. Lashkar nema nikakvih veza s bilo kojom indijskom militantnom grupom", izjavio je Reutersu vodeći portparol grupe Abdullah Gaznavai.

Indija često optužuje Lashkar za napade na njenoj teritoriji.

Agencije javljaju da je terorist skriven u jevrejskom centru u Mumbaiju u četvrtak telefonirao indijskoj TV stanici kako bi ponudio pregovore o oslobađanju talaca i također se požalio na zlostavljanja u indijskom djelu Kašmira.

"Zatražite od vlade da razgovara s nama i oslobodit ćemo taoce", izjavio je čovjek, koga je indijska TV stanica identifikovala kao Imrana, govoreći na urdu jeziku s, kako je zvučalo, kašmirskim akcentom, prenosi Reuters.

"Jeste li svjesni koliko ste ljudi ubili na Kašmiru? Jeste li svjesni da vaša vojska ubija muslimane? Znate li koliko ih je ubijeno u ovoj sedmici?", upitao je on.