{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mediteranska unija za napredak na Bliskom istoku

F
12.7.2008. u 16:46
0
0
Mediteranska unija za napredak na Bliskom istoku
0
Mediteranska unija za napredak na Bliskom istoku
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako se nada da će buduća Unija za Mediteran pridonijeti napretku mirovnoga procesa na Bliskome istoku.
"Rješenje sukoba na Bliskome istoku donijelo bi stabilnost regiji", rekla je Merkel u govoru koji se emitira svake sedmice. "Naravno, u Parizu ćemo razgovarati o postizanju rješenja pomoću stvaranja dviju država, za Židove i za Palestince, te o tome tko može tomu pridonijeti", rekla je ona.

Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abas gosti su francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja među 44 šefova država i vlada na summitu što počinje u nedjelju u Parizu, javio je u subotu dpa.

Merkel je bila izrazila skepsu u vezi sa Sarkozyjevom inicijativom o Uniji za Mediteran jer se bojala isključivanja zemalja EU-a koje nisu sredozemne. Sada je pozdravila pokretanje te inicijative kao poticaja starijoj EU-ovoj inicijativi, Barcelonskome procesu.

Angela Merkel ocijenila je da Njemačka ne može "potpuno" odustati od nuklearne energije, iako se zemlja obvezala na zatvaranje svojih centrala.

"Nećemo moći zajamčiti energetsku opskrbu, ako želimo poštivati naše obveze u predviđenom roku i ne budemo uopće koristili nuklearnu energiju. Ne vjerujem, međutim, da možemo riješiti klimatske probleme samo s nuklearnom energijom već moramo nastaviti intenzivno razvijati i alternativne energije", kazala je kancelarka.

Njemačka je zadala cilj da poveća za 20 posto udio obnovljivih izvora energija u proizvodnji struje do 2020.

"Potrudit ću se da produžimo vijek trajanja naših sigurnih nuklearnih centrala. Pitanje će se postaviti na sljedećim parlamentarnim izborima", kazala je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: