I pored sankcija
0

Mediji otkrili da njemačke kompanije rade na obnovi okupiranog i uništenog Mariupolja

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Njemački TV kanal ARD otkrio je da njemačke kompanije pomažu Rusiji u građevinskim radovima u okupiranom gradu Mariupolju.

Novinari su dobili svjedočenja i dokaze, poput fotografija i video zapisa, koji potvrđuju da Knauf i WKB Systems grade objekte u Mariupolju.

Konkretno, dobili su fotografije na kojima se vidi gradilište sa Knauf vrećama, čiji zvanični distributer javno reklamira da je završio projekat stambene zgrade koristeći svoj građevinski materijal za Ministarstvo odbrane Rusije.

Knauf je lider u proizvodnji gipsa i ima dugu istoriju poslovanja u Rusiji. Osnivač kompanije Nikolaus Knauf bio je počasni konzul Rusije više od dvije decenije.

Nikolaus Knauf je zadržao ovu poziciju i nakon ruske ilegalne aneksije Krima, dok je 2018. godine dalje sankcije Rusiji još označio kao "strašne". Rekao je da njegova kompanija i dalje zapošljava 4.000 ljudi u Rusiji i ostvaruje milijarde prihoda.

Osim toga, istražitelji su na brojnim gradilištima pronašli betonske blokove umotane u zeleni film sa natpisom WKB Systems GmbH. Kompanija, između ostalog, oprema pogone za proizvodnju betonskih blokova.

Glavni dioničar kompanije je ruski oligarh Viktor Budarin, koji je svoju njemačku kompaniju koristio kao dobavljač građevinske industrije u Rusiji. On ne podliježe nikakvim sankcijama.

Carinski podaci koje su pregledali novinari otkrili su da je WKB Systems već nekoliko godina isporučivao kompletne pogone za fabrike blokova od gaziranog betona jednoj od Budarinovih ruskih kompanija – očigledno, istoj kompaniji čije proizvode Rusija koristi u Mariupolju.