Japan
0

Mediji o samitu G-8

FENA
Japanski mediji ocjenjuju da je na samitu Grupe osam (G-8), u mjestu Toyako, na otoku Hokaido, ostvaren relativan pomak u vezi s boljim globalnim snabdijevanjem hranom i pomoći ekonomskom razvoju Afrike.

U Tokiju se izražava zadovoljstvo i što je u završno saopćenje trodnevnog samita osam industrijski najrazvijenih zemalja sveta, uvrštena i izjava o potrebi rješavanja slučaja japanskih državljanja koje su tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća otele službe sigurnosti Sjeverne Koreje.

Japanska državna televizija NHK, međutim, pridružila se većini stranih izvještača sa samita, koji su razočarani jer učesnici, iako saglasni da se do 2050. emisija plinova koji izazivaju učinak staklenika smanji na pola, nisu uspjeli složiti oko konkretnih cifara za period nakon 2012. godine, pogotovo što je ublažavanje posljedica globalnog otopljavanja bila jedna od najvažnija tema razgovora.

Smatra se da članice G-8 (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada, Japan i Rusija) nisu uspjele ni ovaj put privoljeti zemlje u razvoju koje imaju veću emisiju ugljičnog dioksida, kao što su Kina i Indija, da poduzmu odlučnije korake u cilju njenog smanjenja.

Predstavnici Indije i Kine koji su također učestvovali u razgovorima, javljaju japanske TV stanice, naglasili su da njihovi narodi imaju pravo uživati u neometanom ekonomskom razvoju.

Oni su ponovili zahtjev da zemlje G-8, koje su odgovorne za 40 posto emisije tzv. stakleničkih plinova, treba da budu primjer u tome i ako se planira redukcija emisije u svijetu od 50 posto do 2050. godine, to treba značiti da bi one same morale smanjiti vlastitu emisiju i za više od 80 posto.

Japanski mediji konstatiraju i neuspjeh zemalja G-8 da utvrde konkretne mehanizme za kontrolu cijena nafte, prenijele su agencije.

Pojedini komentatori u Japanu, međutim, podsjećaju na izjavu premijera Yasua Fukude, koji je pred samit isticao da godišnji sastanak G-8 nije prilika za određivanje konkretnih kvota u vezi sa smanjenjem emisije ugljičnog dioksida, već događaj na kojem se utvrđuju opće smjernice za buduće aktivnosti na globalnom nivou i šalju opće poruke svjetskim političarima i javnosti.

Fukuda je na konferenciji za štampu izjavio u srijedu da su zemlje učesnice samita "imale žestoke razmjene mišljenja, ali da je baš zahvaljujući tome postignut napredak" u rješavanju globalnih problema današnjice.

U razgovorima povezanim sa samitom su, pored članica G-8, prisustvovali predstavnici još pet zemalja rastućih svjetskih ekonomija - Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike i Meksika, okupljenih u takozvanu G-5, i grupe afričkih zemalja - Alžira, Etiopije Gane, Nigerije, Senegala i Tanzanije.

Pored toga, na poziv Japana došli su čelnici Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje i Indonezije, tako da je po broju zemalja gošća koje su prisustvovale skupu G-8 samit u Toyakou bio najveći dosad.

Rad samita pratila je "vojska" od 5.000 akreditiranih novinara, a uporedo s njegovim održavanjem u Japanu su organizirani simpoziji o Africi i brojni seminari nevladinih organizacija koje djeluju u oblasti zaštite životne sredine, suzbijanja siromaštva i zaštite ljudskih prava.

Sljedeći samit G-8 bit će održan u Italiji 2009. godine.