Svijet
0

Mediji: Izraelski avioni lete nad Irakom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski borbeni avioni vježbaju u iračkome zračnom prostoru i slijeću u američke baze u toj zemlji u okviru priprema za mogući napad na Iran, prenose u petak izraelski mediji izvještaje iračkih novinara koji se pozivaju na zvaničnike ministarstva odbrane Iraka.

U izvještajima, koje su također objavili iranski mediji, tvrdi se da je bilo velike noćne aktivnosti izraelskih zrakoplovnih snaga u nekoliko američkih baza koje su uključivale i pojačanu sigurnost oko njih.

Isti irački izvori navodno su rekli da već mjesec dana Izrael koristi te baze za prelete u sklopu testiranja mogućeg bombardiranja iračkih nuklearnih postrojenja, objavio je u petak najtiražniji izraelski list Yediot ahronot u online izdanju.

Umirovljeni irački vojni oficiri u pokrajini Anbar javili su da su borbeni avioni ulazili u irački zračni prostor iz Jordana i slijetali na aerodrom kraj Hadite.

Isti izvori su procijenili da će ako budu polijetali iz američkih baza u Iraku, izraelskim avionima biti potrebno pet minuta da stignu do nuklearnog reaktora u Bushehru.

Izraelske zrakoplovne snage izvele su nedavno velike vježbe sa oko 100 lovaca F-16 i F-15 nad istočnim Sredozemljem i Grčkom, što je protumačeno kao uvježbavanje mogućeg napada na Iran.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je u četvrtak da je Izrael najača zemlja u regiji.

Izraelski mediji u petak komentiraju da je to samo malo prikriveno upozorenje Iranu. Barak je rekao da je Izrael "dokazao u prošlosti kako neće oklijevati da djeluje ako su njegovi vitalni sigurnosni interesi u pitanju", prenio je Tanjug.

Izrael je 1981. godine bombardirao irački nuklearni reaktor Osirak, u izgradnji kraj Bagdada. Tako je spriječio ostvarivanje ambicija tadašnjeg iračkog predsjednika Saddama Husseina da razvije atomsku bombu.