Teroristkinja u Americi
50

Mediha Medy Salkičević osuđena na šest godina zatvora zbog pomaganja ISIL-a

D. Be.
Mediha Medy Salkičević porijeklom iz BiH osuđena je na šest godina zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama zbog pomaganje i finansiranja ISIL-a u Siriji.
Majka četvero djece će tako nakon četiri godine provedene u pritvoru ostati još iza rešetaka. Salkičević je bila članica male grupe bosanskih državljana u Illinoisu, Missouriju i New Yorku koji su kupili taktičku opremu i poslali je u inozemstvo borcima ISIL-a zajedno sa terenskim zalihama i novcem. U vrijeme hapšenja ona je radila za aviokompaniju na aerodromu O'Hare u Chicagu.

Žena s nadimcima "Medy Ummuluna" i "Bosna Meksiko" zalagala se za ideologiju ISIL-a kojom bi "svi nevjernici trebali biti ubijeni".

U optužnici je navedeno da je Salkićević pružala materijalnu podršku teroristima. Ona se u martu izjasnila krivom priznavši da je slala novac Ramizu Hodžiću u Siriji.

Tužioci su naveli da se novcem finansirala grupa Abdullaha Rame Pazara koji se prije smrti pridružio al-Quaidi u Iraku, a prije odlaska na Bliski istok živio u američkom St. Louisu.

U istom predmetu, ostali optuženi, Sedina Hodžić i Armin Harčević čekaju izricanje presude, dok Nihada Rošića čeka suđenje. Jasminka Ramić je 2016. osuđena na tri godine zatvora