Guantanamo
0

Medicinsko osoblje učestvovalo u torturama

FENA
Medicinsko osoblje je učestvovalo u grubim metodama ispitivanja koje je primjenjivala američka obavještajna služba CIA, a na taj način je "grubo prekršena medicinska etika", ističe se u izveštaju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, javile su u utorak agencije.

Izveštaj, koji je sačinjen još 2007. godine, ali dugo držan u tajnosti, zasnovan je na izjavama 14 zatvorenika koji su pripadali al-Qaidi, a koji su krajem 2006. godine prebačeni u američki zatvor Guantanamo na Kubi.

Crveni krst je, piše list, zaključio je da je medicinsko osoblje u službi CIA-e prisustvovalo takozvanom "simuliranim utapanjima" zatvorenika, vjerovatno se starajući da se ispitanici ne udave, zatim kada su stražari zaključavali osumnjičene u male prostorije, lancima ih privezivali za plafon, držali ih u ledenim ćelijama i udarali o zid.

S obzirom na zaključke iz izveštaja, medicinsko osoblje je, smatra Crveni krst, prekršilo propise medicinske etike, čak i ako je imalo namjeru da spriječi smrt ili trajnu povredu zatvorenika.

Međutim, "New York Times“ ističe da je uloga medicinskog osoblja prema izveštaju prije svega bila da pruža podršku ispitivačima, a ne da štiti zarobljenike, i da je povremeno davalo uputstva "da se nastavi, prilagodi ili prekine određena metoda".