Svijet
47

Medicinska sestra ubijala pacijente i pozirala uz njihova tijela na fotografijama

Klix.ba
Italijanska medicinska sestra Daniela Poggiali iz grada Lugo, uhapšena je prošlog mjeseca zbog povezanosti sa 38 smrtnih slučajeva koje su tužioci opisali vrlo sumnjivim.

Autopsijom 78-godišnje žene koja je liječena u bolnici u kojoj Poggiali radi utvrđeno je da je imala opasan i abnormalan nivo kalijevog hlorida u tijelu.

Tužioci su naveli da je Poggiali ubijala iz zadovoljstva dajući smrtonosne količine kalija "nervoznim" pacijentima ili onima koji imaju agresivne članove porodice. Riječ je količinama koje postaju otrovne, a ispare u roku od 48 sati tako da a je teško pronaći u organizmu.

Taj spoj koriste ljekari u SAD-u kada pogubljuju injekcijom zatvorenike osuđene na smrt.

Objavljene su i fotografije na kojima Poggiali pozira pored mrtvih pacijenata na vrlo neprimjeren način. Na jednoj od fotografija drži palac prema gore, dok na drugoj imitira lice preminule osobe. Fotografije su nastale prošlog januara, a fotografisala je kolegica koja je kazala kako je bila prisiljena na to.

"Bila je euforična i uvijek je željela da ima fotografiju pored mrtvog tijela. Nisam je smjela odbiti jer je bila osvetoljubiva osoba. Znala je davati laksative pacijentima samo kako bi otežala sestrama u noćnoj smjeni posao", rekla je medicinska sestra za Il Corriere della Sera novine.

Obje sestre su privedene. Poggiali negira optužbe za ubistva i tvrdi kako su fotografije nastale kada je pacijent još bio živ.