Presuda suda u SAD-u
7

Medicinska sestra Huga Chaveza osuđena na 15 godina zatvora: Nezakonito stekla milione

B. R.
Claudia Diaz (Screenshot: VIVO Play)
Claudia Diaz (Screenshot: VIVO Play)
Američki sud je Claudiju Diaz, medicinsku sestru bivšeg venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza, osudio na 15 godina zatvora zbog korupcije.

Diaz, koju je Chavez izabrao za ministricu finansija, posljednja je u nizu visokih zvaničnika Venecuele koji su osuđeni u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ona i njen suprug Adrian Velasquez su proglašeni krivima za pranje miliona dolara koje su dobili kao mito od venecuelanskog medijskog mogula Raula Gorrina. Oboje su negirali optužbe i odbili su sporazumno priznanje krivice.

Uhapšeni su 2018. u Španiji, gdje su raskošno živjeli. Diaz je u intervjuu za BBC također 2018. izjavila da je bogatstvo zaradio njen suprug kroz poslove koje je vodio prije nego što su se upoznali. No, sud u saveznoj američkoj državi Florida je utvrdio da su oprali milione dolara mita od Gorrina, i to dok je Diaz bila ministrica finansija od 2011. do 2013.

Diaz je za mito Gorrinu omogućila da kupi američke dolare po nižoj cijeni, a koje je potom preprodavao na crnom tržištu. Gorrin je vlasnik medijske mreže Globovision te je u SAD-u optužen za korupciju. Nalazi se na američkoj crnoj listi i vjeruje se da živi u glavnom gradu Venecuele.

Kazna od 15 godina zatvora za Diaz i njenog supruga, koji je bio šef osiguranja preminulog Chaveza, jedna je od najdužih koje je američki sud izrekao nekom od bivših korumpiranih zvaničnika Venecuele. Sudija je istakao da je bračni par nezakonito stekao mnogo novca kojim je drastično promijenio svoj život.

Karijera Diaz se brzo razvijala. Bila je među onima koji su se brinuli za Chaveza dok je bolovao od raka. Uprkos tome što nije imala nikakvo iskustvo u finansijama, 2011. je izabrana za ministricu finansija i na toj poziciji je bila do Chavezove smrti 2013.

Sa suprugom je preselila u Španiju, gdje su živjeli u luksuzu, što je izazvalo sumnju nadležnih u toj državi. SAD-u su izručeni prošle godine. Američki tužitelji bili su ključni da se procesuiraju bivši korumpirani venecuelanski zvaničnici. Mnogi od njih su imali nekretnine u Floridi ili su koristili račune u američkim bankama kako bi sakrili svoje milione, piše BBC.