Zbog širenja koronavirusa
0

Medicinari protestuju u Hong Kongu, traže od Vlade da zatvori granicu sa Kinom

A. B.
Nakon što je Hong Kong potvrdio prvi smrtni slučaj od koronavirusa, četvrtina medicinskih radnika u ovom gradu stupila je u štrajk.
U Bolnici princeze Margaret umro je 39-godišnji muškarac koji se ukrcao na brzi voz iz Hong Konga do Wuhana 21. januara i vratio se u grad iz Changshanana 23. januara. Time je ozbiljno narušen sistem hitne medicinske pomoći.

Nekoliko stotina medicinara protestiralo je ispred zgrade Vlade zahtijevajući potpuno zatvaranje granica između Hong Konga i kontinentalnog dijela Kine s ciljem sprječavanja širenja bolesti.

Protesti medicinskih radnika ispred zgrade Vlade u Hong Kongu (Foto: EPA-EFE)
Protesti medicinskih radnika ispred zgrade Vlade u Hong Kongu (Foto: EPA-EFE)

"Nadam se da će Vlada ozbiljno shvatiti naše proteste i da će se opredijeliti na zatvaranje granica sa Kinom kako bismo sačuvali svoje zdravlje", rekla je jedna od medicinskih sestara koje su protestovale.

Riječ o članovima novog sindikata koji je nastao nakon višemjesečnih protesta. Do sada je zatvoreno deset od ukupno 13 graničnih prijelaza između Hong Konga i kontinentalnog dijela Kine, ali, ipak je ostao otvoren veliki most koji spaja Kinu i Hong Kong.

Premijerka Hong Konga Carrie Lam opire se potpunom zatvaranju granica sa Kinom ističući kako se to protivi preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i kritikujući trenutne proteste.

"Vlada se uspješno bori protiv širenja virusa i nije tačno da smo politiku stavili iznad javnog zdravstva", poručila je Carrie Lam.

Međutim, zdravstveni radnici nisu uvjereni da se čini dovoljno na tom planu.

Podsjećamo, smrtonosna epidemija koronavirusa koja se proširila iz Kine još uvijek nije na nivou pandemije, saopćila je to danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Broj smrtnih slučajeva sada se popeo na 425 sa više od 20.000 potvrđenih slučajeva zaraze u 26 nacija širom svijeta.