Svijet
3

McDonald's optužen za eksploataciju beskućnika u Rimu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
McDonald's je optužen za eksploataciju beskućnika u Rimu, kao dio strategije namijenjene javnosti zbog kontroverzi koje su uslijedile nakon otvaranja restorana brze hrane blizu zgrade Vatikana u vlasništvu Svete Stolice u sjeni bazilike svetog Petra, prenosi The Guardian.

Uprkos protivljenju stanovnika i viših svećenika u Rimu, McDonald's restoran je otvoren u Vatikanu početkom ove godine te su nakon toga obećali da će dati hiljade besplatnih obroka beskućnicima.

Grupa pod nazivom "Zaštitimo Borgo" nedavno je uputila kritiku na navedenu McDonald'sovu inicijativu te su kazali da je to ništa drugo nego komercijalni trik koji cinično koristi beskućnike i vrijeđa ih.

Italijanski kardinal Elio Sgreccia je rekao da je prijedlog za otvaranje McDonald's restorana u nastavku zgrade u vlasništvu Vatikana gdje živi nekoliko kardinala, kontroverzno te da je riječ o "perverznoj odluci".

Poznat kao McVatican, podružnica lanca hrane Borgo Pio, ima planove raditi s Medicina Solidale, dobrotvornom organizacijom koja pruža medicinsku skrb i distribuira hranu beskućnicima u i oko Vatikana.

Direktorica dobrotvorne organizacije Medicina Solidale Lucia Ercoli, izjavila je kako je veoma zadovoljna ovim sporazumom s vatikanskim McDonalds'om, koji je odmah prihvatio njihov prijedlog.

"Pružanje obroka garantira odgovarajuću opskrbu bjelančevinama i vitaminima za toliko muškaraca i žena koji žive na ulici", rekla je Ercoli.

Ideju o otvaranju restorana McVatican neki kardinali su nazvali kontroverznom te su kazali da ih niko nije obavijestio o tome, a protive se jer se restoran nalazi preblizu zgrade u vlasništvu Svete Stolice.