Strah od koronavirusa
0

McDonald's i Nando's zatvaraju sve restorane u Velikoj Britaniji

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
McDonald's će zatvoriti svih 1.270 svojih restorana u Velikoj Britaniji do kraja ponedjeljka, zbog straha od širenja koronavirusa. Nando's je također saopćio kako je zatvorio svojih oko 400 restorana u Velikoj Britaniji do daljnjeg.

Costa Coffee, lanac sušija Itsu i sendvič bar Subway također su planirali zatvoriti svoje poslovnice u Velikoj Britaniji u ponedjeljak. Premijer Boris Johnson u petak je rekao da se restorani i kafići moraju zatvoriti, ali su iz ovog izuzeta mjesta za dostavu hrane. Tri kompanije su navele da žele zaštititi dobrobit uposlenika i kupaca tokom epidemije koronavirusa, piše News.yahoo.com.

McDonald's u Velikoj Britaniji zapošljava oko 135.000 ljudi, od kojih većina ima ugovore bez radnog vremena. Lanac restorana je saopćio kako će radnici zaposleni u kompaniji primati punu platu za svoje predviđene sate do 5. aprila. Do tada se očekuje da će vladin paket finansijske pomoći, najavljen za petak, biti usvojen.

Glasnogovornica je rekla kako očekuje da će franšize McDonalds'a, koji odlučuju o vlastitoj plati, slijediti to. Prije toga, McDonald's je zatvorio svoje restorane, ali je nastavio nuditi usluge dostave.

McDonald'sov šef u Velikoj Britaniji Paul Pomroy, rekao je:

"U posljednja 24 sata postalo je jasno da je održavanje sigurnog socijalnog distanciranja sve teže i zato smo donijeli odluku da zatvorimo svaki restoran u Velikoj Britaniji, kao i Irska. Jasno mi je da ćemo nastaviti s poslovanjem sve dok je to sigurno za naše ljude i zajedno s našim franšizama. Osjećamo da je sada vrijeme za donošenje ove odluke", rekao je on.

Prošle sedmice Pomroy je rekao da će lanac ostati otvoren "sve dok je sigurno to učiniti". Međutim, skratio je svoje radno vrijeme i otkazao godišnju promociju monopola, gdje su nagrade uključivale brojne praznike i krstarenja u inozemstvu.

U tweetu objavljenom u nedjelju navečer, Nando's je rekao kako su njegovi šefovi "odlučili da je najbolji način trenutno privremeno zatvoriti restorane". Kaže da su zdravlje i sigurnost kupaca i uposlenika njihov "najveći prioritet". Nando's ima oko 20.000 uposlenika u Velikoj Britaniji. Costa bi trebao zatvoriti 2.000 poslovnica do kraja ponedjeljka.

Nando's najavio isti scenarij/Shutterstock
Nando's najavio isti scenarij/Shutterstock

Lanac će i dalje pružati besplatna topla pića svim radnicima NHS-a sljedeće dvije sedmice. Njegovih 19.000 zaposlenika, od kojih su mnogi na minimalnoj plaći, bit će isplaćeni u cijelosti sljedećih osam sedmica.

Lanac sendviča Subway će također zatvoriti svoje prodavnice u Velikoj Britaniji u ponedjeljak od 17 sati. Julian Metcalfe, koji vodi Itsu, rekao je:

"Dok smo zatvoreni, nastavit ćemo činiti sve što možemo kako bismo brinuli o svojim ljudima koji su divni, snažni i podržavaju nas", rekao je Metcalfe.

Industrija ugostiteljstva, koja se već borila s usporavanjem potražnje potrošača, izložena je snažnom pritisku zbog koronavirusa. Prošle sedmice čelnici industrije upozorili su na zatvaranje pabova, kafića i restorana.

U petak je kancelar Rishi Sunak najavio da će vlada plaćati 80% plate zaposlenicima, do najviše 2.500 funti mjesečno.

Ovaj potez, međutim, neće pokriti mnoge samozaposlene i radnike "gig ekonomije", osim ako im se ne plati putem PAYE sistema njihove kompanije, kao što je slučaj u McDonald'su.