|

McConnell upozorava na rizik od međunarodnog sukoba

McConnell upozorava na rizik od međunarodnog sukoba
0
F
FENA
31.10.2008. u 09:31
2
komentara
0

dijeljenja
McConnell upozorava na rizik od međunarodnog sukoba
Opasnost od međunarodnog sukoba povećat će se u iduća dva desetljeća jer Kina, Indija i Rusija postaju velike sile a i ubrzava se utrka za prirodnim bogatstvom, ocijenio je direktor američkih nacionalnih obavještajnih službi Mike McConnell.
Idućih 20 godina tranzicije na novi međunarodni sistem bit će obilježene rizikom i izazovima zbog pojavljivanja sila i historijskog prijenosa bogatstva i ekonomske moći sa Zapada na Istok, izjavio je McConnell u četvrtak na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

"Strateško suparništvo vjerojatno će biti koncentrirano na trgovinu, demografiju, pristup prirodnim resursima, investicije i tehnološke inovacije", rekao je on.

Nastavi li se sadašnji trend u trgovini, Kina će do 2025. godine biti na putu da postane najsnažnija svjetska ekonomija, velika vojna sila, a, vjerojatno, i najveći svjetski uvoznik prirodnih resursa, dodao je McConnell.

Indija i Rusija će, kazao je, u stopu pratiti Kinu.

Ekonomija i porast broja stanovnika uzrokovat će ogroman pritisak na strateške resurse poput energije, hrane i vode, ocijenio je McConnell.

"Razmislite: 1,4 milijarde ljudi čije osnovne životne potrebe nisu zadovoljene bit će uzrok velike napetosti na planeti, napetosti koju će morati da ublažavaju svjetske organizacije i velike zemlje", rekao je on.

"S obzirom na uticaj faktora novoga globalnog međunarodnog sistema, povećanje napetosti oko prirodnih resursa, proliferaciju i slično, predviđamo da će se povećati šanse za izbijanje sukoba", zaključio je direktor američkih nacionalnih obavještajnih službi Mike McConnell.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...