Afganistan
0

McChrystal ponudio talibanima "dostojanstveno" odustajanje od pobune

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vodeći američki zapovjednik u Afganistanu izjavio je u srijedu da bi afganistanska vlada i njeni međunarodni partneri trebali iskoristiti predstojećih 18 mjeseci da uvjere talibane da ne mogu pobijediti i ponudio je militantima put da odustanu od pobune "s dostojanstvom".

General Stanley McChrystal uputio je taj poziv nakon što je predsjednik Barack Obama objavio da šalje dodatnih 30.000 američkih vojnika u nepopularni rat. Ukoliko uslovi dopuste, tvrdi Obama, američki vojnici mogli bi početi napuštati Afganistan za 18 mjeseci.

Afganistanska vlada pozdravila je Obaminu objavu ali je iskazala oprez prema uspostavi vremenskog roka za davanje ovlasti afganistanskim snagama i početak povlačenja, javio je AP.

Talibani u saopćenju navode da Obamin plan "nije nikakvo rješenje za Afganistan" i da će pružiti pobunjenicima priliku "da povećaju svoje napade i uzdrmaju američku ekonomiju već suočenu s krizom".

Kratko nakon Obaminog govora, McChrystal je izjavio novinarima da je vremenski rok od 18 mjeseci dovoljno vrijeme za jačanje afganistanskih snaga i uvjeravanje ljudi ratom razorene zemlje da eventualno mogu preuzeti brigu za vlastitu sigurnost.

Kazao je da afganistanska vlada i koalicija također trebaju iskoristiti taj period "da uvjere talibane i ljude iz kojih se oni regrutuju da ne mogu pobijediti - da nema nikakve šanse da pobunjenici ostvare vojnu pobjedu".

Istovremeno je kazao da SAD treba podržati afganistansku vladu u programu reintegracije kako bi pobunjenicima omogućili povratak u društvo.

"Mislim da bi se oni trebali suočiti s opcijom da se vrate pod ustavni okvir Afganistana ako su voljni - da se oni mogu vratiti s dostojanstvom. Kada posmatrate većinu građanskih ratova i pobuna, mislim da svi trebaju imati priliku da se vrate s dostojanstvom i poštovanjem i uključe u društvo. Mislim da će to biti bitno za nas i nadajmo se tome", kazao je.

McChrystal je razgovarao u srijedu s predsjednikom Hamidom Karzaijem skoro sat vremena i opisao je reakciju afganistanskog lidera kao "istinski pozitivnu".

"Predsjednik je jutros bio veoma optimističan, veoma odlučan. Istinski vjerujem da je svima sada sve jasnije nego prije 24 sata", kazao je.

Ministar unutrašnjih poslova Hanif Atmar izjavio je, međutim, da je vremenski okvir od 18 mjeseci prekratak kako bi se dovršila primopredaja ovlasti sa stranih na afganistanske snage.