{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


McCainov borbeni nastup, pomirljivi Obama

F
27.9.2008. u 12:07
0
1
McCainov borbeni nastup, pomirljivi Obama
0
McCainov borbeni nastup, pomirljivi Obama
Foto: AFP
U prvoj TV debati američkih predsjedničkih kandidata, demokrat Barack Obama nazvao je ekonomsku krizu u SAD-u "završnom presudom" politike predsjednika Georgea W. Busha, dok je republikanac John McCain krizu uglavnom pripisao gramzljivosti i korupciji na Wall Streetu.
U debati koja je trajala oko sat i pol, Obama, senator iz Illinoisa, ocijenio je da je manjak nadzora izazvao sadašnje financijske poremećaje, dok je McCain, senator iz Arizone, okrivio grabežljivost Wall Streeta i složio se s Obamom u zabrinutosti zbog utjecaja krize na Amerikance diljem zemlje.

"To je konačna presuda u osam godina propale gospodarske politike Georgea W. Busha koju je podržavao John McCain", napao je Obama.

Politički analitičari TV mreža CNN, MSNBC i Fox News ocijenili su da je Obama u debati djelovao previše pomirljivo, prečesto se slažući s McCainom oko pojedinih pitanja, dok je McCain djelovao borbenije.

McCain je u raspravi uspješno skretao temu sa sadašnjih gospodarskih nedaća SAD-a na svoju borbu kao mogućeg predsjednika protiv nepotrebne državne potrošnje, tzv. 'poroka', u proračunskim dijelovima zakona. Optužio je Obamu da je prednjačio u zahtjevima za takvo financiranje, nevezano s namjenom zakona.

Iako su najavljene teme debate na univerzitetu Mississippi u Oxfordu, bile vanjska politika i nacionalna sigurnost, voditelj Jim Lehrer, novinarski veteran s javne televizije PBS, očekivano je postavio dosta pitanja o aktuelnoj gospodarskoj krizi.

Oba kandidata su se suglasila s nužnošću paketa financijske pomoći, pri čemu je Obama naglasio da se trenutno događa najveća kriza od Velike depresije 30-ih godina prošlog stoljeća i da je važno pomoći ne samo financijskim firmama na Wall Streetu, već i običnim građanima.

U dijelu debate koji se odnosio na vanjsku politiku, očekivano se u središtu našao rat u Iraku, na koji vlada, po riječima Obame, i dalje troši 10 milijardi dolara mjesečno, dok Irak ima proračunski sufucit od 79 milijardi dolara.

McCain je protuslovio ističući kako idući predsjednik ne treba gledati unatrag je li trebalo ići u Irak, već kako i kada otići, i koje su posljedice povlačenja.

Obama je naglasio da se SAD treba usredotočiti na Afganistan, Pakistan i al Qaidu.

Na pitanju nacionalne sigurnosti oba su se kandidata složila da je SAD sada sigurniji nego prije terorističkih napada 11. septembra 2001., no Obama je upozorio da još ima slabih tačaka, poput hemijske industrije, transportnih sistema i luka.

On je okrivio Bushevu administraciju zbog negativne predodžbe o SAD u svijetu.

John McCain optužio je Obama za najliberalniji dosije glasanja u Senatu, na što je on uzvratio da se većinom radi o protivljenju prijedlozima zakona Busheve administracije.

McCain je istaknuo da Obama odbija priznati uspjeh strategije slanja američkih pojačanja u Irak, koje je McCain oduvijek zagovarao.

Obama (47), nastoji postati prvi crnački predsjednik u povijesti SAD, dok bi McCain sa 72 godine bio najstariji predsjednik SAD u povijesti, u prvom mandatu. On se u debati našalio na račun svojih godina, pitajući voditelja Lehrera boji li se da on slabo čuje. No, također je isticao prednosti iskustva koje donose godine.

McCain je kritizirao Obamu zbog spremnosti da pregovara s iranskim predsjednikom Mahmoudom Ahmadinejadom, bez preduvjeta, na što je Obama uzvratio da se s time slaže i bivši državni tajnik Henry Kissinger, savjetnik McCaina.

Održavanje prve TV debate dvojice kandidata bilo je pod velikim znakom pitanja, jer je McCain samo par sati prije početke objavio da će sudjelovati, nakon ranijih najava da želi odgodu debate dok se u Kongresu ne prihvati paket za sanaciju financijskog sektora.

Procjenjuje se da su deseci miliona Amerikanaca gledali TV debatu koja je održana 40 dana prije izbora.

Iduće TV debate predsjedničkih kandidata zakazane su za 7. oktobra na Univerzitetu Belmont u Nashvilleu i 15. oktobra na Univerzitetu Hofstra u Hempsteadu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: