Izbori u SAD-u
0

McCain priznao poraz i čestitao Baracku Obami

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Republikanac John McCain priznao je poraz od svoga demokratskog protivnika Baracka Obame i čestitao mu na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima obećavajući kako će učiniti sve da mu pomogne.

"Borili smo se, borili smo se snažno. Iako smo izgubili, neuspjeh je moj, nije vaš", izjavio je McCain pristalicama okupljenim u Phoenixu, glavnom gradu njegovog uporišta Arizone.

"Američki narod je jasno govorio", kazao je u utorak 72-godišnji McCain koji je trebalo da postane najstariji predsjednik koji bi ušao u Bijelu kuću, javlja AFP.

Bivši vijetnamski borac je istakao "historijski" karakter ovih izbora. "Priznajem da izbori imaju posebno značenje za američke crnce", kazao je on, podsjetivši da je prije jednog stoljeća Theodore Roosevelte šokirao Amerikance pozvavši jednog crnca u Bijelu kuću.

"Današnja Amerika je svjetlosnim godinama udaljena od okrutne i užasne netolerancije ove epohe", kazao je McCain. "Izbor američkog crnca za američkog predsjednika je najbolji dokaz za to."

McCain se obavezao da će sarađivati s izabranim američkim predsjednikom kako bi pomogao da se SAD suoči s mnogobrojnim izazovima.

"Ovo je teško razdoblje za našu zemlju. Obećavam večeras da ću učiniti sve što je u mojoj moći kako bih pomogao da prebrodimo iskušenja koja nas očekuju", kazao je McCain i pozvao svoje pristalice da učine isto.