Republikanska stranka
0

McCain prihvatio nominaciju za predsjedničkog kandidata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Republikanska nacionalna konvencija u St. Paulu, u američkoj saveznoj državi Minnesota, završena je u četvrtak navečer govorom u kojem je senator John McCain prihvatio predsjedničku kandidaturu stranke za izbore 4. novembra.

McCain (72), senator iz Arizone koji uživa status ratnog heroja i svojeglavog političara izravne retorike, s iskustvom u vojnim pitanjima i vanjskoj politici, u srijedu navečer dobio je dugo očekivano priznanje kada ga je 2.380 delegata konvencije službeno imenovalo republikanskim predsjedničkim kandidatom.

Godine 2000. McCain je izgubio bitku za predsjedničku nominaciju od tadašnjeg teksaškog guvernera Gergea W. Busha, a na samom početku predizbora 2007. njegova kampanja je zapala u velike teškoće, i većina političkih analitičara tada ga je otpisala.

Senator McCain je i u svom govoru najavio da će sarađivati s demokratima kako bi SAD vratio na put prosperiteta i mira. "Večeras imam privelegiju kakvu ima vrlo mali broj Amerikanaca, privilegiju da prihvatim kandidaturu naše stranke za predsjednika", rekao je McCain sinoć, na završetku stranačke konvencije u St. Paulu, prenijeli su mediji.

On je izjavio da je njegov potpredsjednički kandidat Sarah Palin "pravi partner" i da će mu pomoći da provede promjene.

McCain je najavio da će "uzdrmati Washington", odnosno odlučnu borbu protiv državnog rasipanja i korupcije, čak i u redovima vlastite stranke."Dozvolite da unaprijed upozorim staru vašingtonsku ekipu, koja puno troši, ne radi ništa i stavlja sebe ispred nacije: dolaze promjene", rekao je senator iz Arizone.

"Izabrani smo da promijenimo Washington, a dozvolili smo da Washington promijeni nas. Izgubili smo povjerenje Amerikanaca kada su neki republikanci poklekli pred izazovom korupcije", rekao je on i obećao da se "stranka Lincolna, Roosevelta i Reagana vraća svojim korijenima".

Govoreći o vanjskoj politici, McCain je osudio Iran kao glavnog sponzora terorizma i zemlju koja razvija nuklearno oružje, dok je Rusiju opisao kao zemlju "naftnog bogatstva i korumpirane vlasti, koja odbija da poštuje demokratske vrijednosti i da bude odgovorna sila".

Za rusko-gruzijske sukobe je rekao da SAD ne mogu žmiriti pred agresijom i da je narodu Gruzije potrebna američka solidarnost. Istovremeno je najavio da će, kao predsjednik, održavati dobre odnose s Moskvom i poručio da nema povratka na doba "hladnog rata".

U ekonomiji, McCain je obećao smanjenje poreza i otvaranje novih radnih mjesta.

Veteran iz Vijetnamskog rata odao je priznanje predsjedniku Georgeu Bushu zbog načina na koji je vodio zemlju "poslije najtežeg napada u historiji SAD-a" mada se i distancirao od nekih Bushovih odluka.

Što se tiče njegovog suparnika, demokratskog predsjedničkog kandidata Baracka Obame, senator McCain je ukazao na razlike među njima, ističući svoje bogato političko iskustvo i rezultate.

Ako McCain (72) pobijedi na predsjedničkim izborima u novembru, bit će najstariji predsjednik s prvim mandatom u historiji SAD-a.

U srijedu je temperaturu na konvenciji podigla potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin, 44-godišnja guvernerka Aljaske, koja je oštro napala Obamu i demokrate, matične medije i "elitu u Washingtonu", zbog ukazivanja na njezino nedovoljno političko iskustvo guvernerke i gradonačelnice grada Wasille sa 6.000 stanovnika, za ulazak u Bijelu kuću.

Delegati na konvenciji oduševljeno su primili samouvjereni nastup Palin, prve žene republikanskog potpredsjedničkog kandidata u povijesti, što se posebno odnosi na konzervativno krilo stranke i evangelike, koji nisu skloni McCainu.

Iako ih je kritizirala, mediji u četvrtak nisu štedjeli pohvale za njezin govor, koji The Washington Post naziva "impresivnim debijem na nacionalnoj sceni", a desničarska radio voditeljica Laura Ingraham "najboljim političkim govorom koji je ikada čula".

Voditelj prorepublikanske Fox News TV, Chris Wallace kazao je nakon govora "zvijezda je rođena", a do istog zaključka dan kasnije došao je i Wolf Blitzer, s konkurentskog prodemokratskog CNN-a "jasno je,

zvijezda je rođena ovdje u SAD-u".

Silina s kojom je doskora nepoznata Sarah Palin unijela energiju u McCainovu kampanju i animirala republikansku bazu, natjerala je mnoge političke analitičare da zapitaju je li Obama pogriješio kada nije uzeo Hillary Clinton za potpredsjednicu.

Međutim, ispitivanja javnog mnijenja još ne bilježe utjecaj ulaska Palin u izbornu utrku, i Obama zadržava isto vodstvo kao i prije republikanske konvencije.

Tako naprimjer, Gallupovo dnevno ispitivanje, provedeno od ponedjeljka do srijede na uzorku od 2.771 registriranom biraču, daje Obami 49 posto a McCainu 42 posto glasova.