Mrlje iz političke prošlosti
0

McCain pomagao gerilu u Iranu

Sarajevo-x.com
Američki rebublikanski kandidat za predsjednika SAD-a, John McCain u prošlosti je bio povezan s grupom koja je pružala pomoć gerilcima koji su rušili ljevičarsku vladu Nikaragve u aferi Iran-Contra (poznatoj i kao Irangate)

Afera Iran-Contra je politički skandal koji je izbio u SAD-u 1986. godine kada se otkrilo da je administracija predsjednika Ronalda Reagana tajno prodavala oružje Iranu, koji je u to vrijeme ratovao s Irakom, a tako skupljena financijska sredstva koristila kako bi se, zaobilazeći tadašnje američke zakone, podržavali Kontraši - antikomunistički gerilci koji su ratovali protiv sandinističkog režima u Nikaragvi.

Penzionisani vojni general John Singlaub, rekao je da se McCain ovoj grupi pridružio s početka 80-ih godina kad je tek počinjao političku karijeru u Arizoni.

Singlaunb je dodao i to da McCain nije bio aktivni član Kontraša, ali ih je podržavao.

McCain je 1986. godine navodno izašao iz Kontraša, a u svoju odbranu je rekao da "ne zna je li grupa djelovala ilelegalno ili legalno, ali da je svejedno želio napustiti Kontraše".

Singlaub i Joyce Downey, sekretar koji je vodio računa o članovima grupe, kažu da se uopšte ne sjećaju McCainovog odstupanja od grupe.