Svijet
0

McCain podržava preventivne ratove

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država John McCain podržao je u četvrtak preventivni rat kao mjeru protiv budućih neprijatelja.

Američki predsjednik George W. Bush, naredivši 2003. godine invaziju na Irak, ocijenio je da je nužno unaprijed osujetiti moguće napade zemlje koja razvija oružje za masovno uništavanje.

U Iraku međutim nakon ulaska stranih snaga nije pronađeno nikakvo oružje za masovno uništavanje, podsjeća agencija Reuters.

McCain, koji je osvojio nominaciju svoje stranke za predsjedničkog kandidata na novembarskim izborima, podržao je rat u Iraku i u više navrata ponovio da bi radije izgubio na izborima nego u ratu.

Zamoljen da prokomentira Bushovu politiku preventivnih napada, McCain je rekao da je teško iznijeti opći stav o preventivnim ratovima, jer oni zavise od stepena prijetnje s kojom se suočava SAD.

Bush je nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine odobrio novu nacionalnu strategiju sigurnosti koja omogućava Sjedinjenim Državama da prve napadnu ako procijene kako postoji opasnost da bi neprijatelj protiv njih mogao upotrijebiti oružje za masovno uništavanje.

Ta doktrina je izazvala žestoke kritike i polemike.

U govoru održanom u oktobru 2002. Bush je, obrazlažući invaziju na Irak, rekao: "S obzirom na to da raspolažemo jasnim dokazima o opasnosti, ne možemo čekati konačni dokaz koji bi, ako oružje bude upotrijebljeno, mogao biti oblak u obliku pečurke."

McCain je ocijenio kako je Bush trebalo da se više konsultira s članovima Kongresa da bi u slučaju neposredne opasnosti svi organi vlade reagirali zajedno i koordinirano.

"U normalnim vremenima kada je prijetnja na vidiku... mislim da se treba detaljno konsultirati ne sa svakim članom Kongresa, ali svakako sa svim njegovim čelnicima", kazao je veteran Vijetnamskog rata.