Svijet
0

McCain optužuje Obamu da ne razumije koji su ulozi u pitanju u Iraku

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Američki republikanski predsjednički kandidat John McCain optužio je svog demokratskog suparnika Baracka Obamu da ne razumije koji su ulozi u pitanju u Iraku.

U interviewu za televizijsku mrežu ABC senator McCain je branio svoju raniju izjavu u kojoj je rekao da bi senator Obama radije izgubio rat nego izbore.

McCain je podsjetio da se Obama prošle godine protivio pojačavanju američkih jedinica u Iraku iz političkih razloga. McCain je podržavao ta pojačanja i kaže da su ona dovela do toga da Irak postane stabilan američki saveznik na Srednjem istoku.

U svom interviewu na televizijskoj mreži NBC, koji je snimljen u Londonu, senator Obama je priznao da je pojačavanje američkih snaga u Iraku pomoglo u smanjivanju nasilja u toj zemlji. Međutim, dodao je da su i neke iračke inicijative u borbi protiv militanata također pomogle u poboljšavanju sigurnosne situacije.

Barack Obama je izjavio da Sjedinjene Države trebaju novu vrstu vanjske politike koja će koristiti vojne, diplomatske, ekonomske, kulturne i obrazovne pogodnosti. Tijekom izborne godine u kojoj su rasna pitanja jedna od glavnih tema, američki predsjednički kandidati dovode u pitanje tzv. program afirmativne akcije, kojim se omogućavaju neke pogodnosti pripadnicima manjina pri zapošljavanju i upisu u visokoškolske ustanove.

U svom interviewu za ABC John McCain je rekao da podržava inicijativu kojom bi se zabranila afirmativna akcija na lokalnoj razini i na razini njegove savezne države Arizone. U prošlosti senator McCain je nazivao slične inicijative kontroverznima. McCain kaže da nikad nije podržavao kvote.

Njegov suparnik Barack Obama izjavio je da je žestoki pobornik afirmativne akcije kad ona uzima u obzir osobne poteškoće, socioekonomsku klasu, rasu i teške životne uvjete. Dodao je da afirmativna akcija nije dugotrajno rješenje za problem rase u Sjedinjenim Državama. Umjesto toga, kaže Obama, najbolja reparacija bila bi da se vode kvalitetne škole u siromašnim gradskim četvrtima i da se otvaraju radna mjesta za neuposlene.