Svijet
0

McCain odbio podršku kontroverznog pastora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednički kandidat John McCain odbio je podršku crkvenog lidera koji je izjavio da je Hitler provodio "Božiju volju" protjerujući Jevreje iz Evrope.

Odbijanje je uslijedilo nakon izjave iz 1990-ih evangelističkog pastora, velečasnog Johna Hageea, koja je ponovo objavljena na američkim internetskim stranicama vijesti.

U svojoj propovijedi velečasni Hagee izjavio je da je nacistički vođa provodio božanski plan da okupi Jevreje na Svetoj zemlji.

Republikanski kandidat opisao je tu izjavu kao "luđačku i neprihvatljivu".

Senator McCain kritiziran je što je tražio podršku kontroverznog pastora.

Velečasni Hagee također je opisao Katoličku crkvu kao "veliku kurvu" i "lažni sistem kulta" i sugerirao je da je uragan Katrina bio odmazda za homoseksualni grijeh.

Iako je senator McCain osudio te izjave, on nije odbacio Hageeovu podršku do četvrtka, kada je audiosnimak u kojem pastor govori da je Bog poslao Hitlera da pomogne Jevrejima da dođu do Svete zemlje objavljen na websiteu Huffington Posta.

Dopisnik BBC-a iz Washingtona James Coomarasamy tvrdi da je senator aktivno razmišljao o podršci pastora u cilju poboljšanja svog položaja u evangelističkoj zajednici.

Nakon odbacivanja podrške velečasni Hagee ipak se povukao, rekavši kako je pogrešno protumačen i da ne želi učestvovati u predsjedničkoj kampanji.