Svijet
0

McCain: Obama i ja bismo trebali posjetiti Irak zajedno

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Republički predsjednički kandidat John McCain je oštro kritikovao demokratskog rivala Barracka Obamu zato što nije bio u Iraku od 2006. godine, rekavši pri tom da bi njih dvojica trebali zajedno posjetiti ratnu zonu.

“Pogledajte šta se desilo u posljednje dvije godine otkako je senator Obama posjetio zemlju i proglasio rat izgubljenim”, izjavio je McCain za Associated Press, primjetivši da je posljednje putovanje senatora iz Illinoisa u Irak došlo prije pojačanja vojnih snaga koje su proizvele veće nasilje.

“On stvarno nema iskustva, znanja niti može suditi o pitanjima u vezi sa Irakom i on već odavno želi da se vojska preda”, dodao je senator Arizone.

McCain, veteran mornanrice i zatvorenik Vijetnamskog rata, često naglašava da je on najkvalificiraniji kandidat za ratnog komandanta. Posljednjih sedmica, okarakterisao je Obamu kao naivnog u polju strane politike i nedovoljno iskusnog da bi vodio vojsku. Rat u Iraku će za vrijeme novembarskih predsjedničkih izbora u Americi biti faktor koji će odlučiti o pobjedi.

McCain nastavlja podržavati kontinuirano prisustvo vojske u Iraku iako je nedavno izjavio da predskazuje pobjedu američke vojske i njihov povratak u Ameriku do januara 2013. godine ukoliko bude izabran za predsjednika. Obama je izjavio da će vratiti američke trupe u roku od 16 mjeseci ako bude izabran iako ponekad to vrijeme skraćuje i na 11 mjeseci.