Svijet
0

McCain: "Ne možemo dozvoliti krvoproliće u Bagdadu daleko gore od Srebrenice"

FENA
John McCain; Foto: Reuters
John McCain; Foto: Reuters
U nastupima u programima američkih TV mreža članovi američkog Senata iznijeli su u nedjelju različlita mišljenja o planu predsjednika Georgea W. Busha da uputi dodatne američke snage u Irak.

Očekuje se da će Senat ove sedmice razmotriti prijedlog neobavezujuće rezolucije protiv tog plana.

Među pristalicama predsjednikovog plana je republikanski senator Lindsey Graham, koji je u programu TV mreže Fox rekao kako smatra da bi dodatne trupe u Iraku mogle pružiti «dramatičnu pomoć».

«Vojna komponenta tog plana značila bi da bi dodatnih 17.500 vojnika u Bagdadu udvostručilo naš borbeni potencijal i omogućilo da se zadrži kontrola nad dijelovima grada koji su očišćeni od pobunjenika. To mi daje nadu da bi plan mogao uspjeti», kazao je Graham.

Republikanski senator John McCain iznio je slično gledište, rekavši da su Sjedinjene Države već platile visoku cijenu za neuspjelu politiku i de ne mogu sebi dopustiti dodatni neuspjeh. On je pritom napravio poređenje s ratom u Bosni i Hercegovini.

«Ne možemo dozvoliti krvoproliće u Bagdadu koje bi bilo daleko gore od Srebrenice. Tada bismo morali da se vratimo, pošto bi se umiješali Iranci, suniti, a možda i Turska, ukoliko Kurdi proglase nezavisnost. To će biti haotična situacija koja nije u našem nacionalnom interesu», kazao je McCain.

U istom programu mreže ABC, međutim, republikanski senator Chuck Heigel iznio je suprotno gledište, rekavši kako smatra da američke snage ne mogu presuđivati u sektaškom sukobu.

«Ono što bismo mogli i što bi trebalo da radimo jeste ono što smo u stanju postići. Ne možemo izmijeniti ishod u Iraku time što ćemo poslati američke trupe u središte građanskog rata», smatra Heigel.

Umjesto toga, senator Heigel kaže da je jedna od ideja sadržana u prijedlogu rezolucije, koju će razmotriti Senat, da se američke snage povuku iz gradova, gdje je sektaško nasilje naročito intenzivno, u pogranična područja i da štite teritorijalni integritet Iraka.

Demokratska senatorica Dianne Feinstein rekla je u programu mreže CNN da povećanje američkih snaga u Iraku nije rješenje.

«Mislim da je upućivanje američke vojske kao jedino rješenje velika greška. Umjesto toga potrebna je energična i postojana diplomatija kojoj nikad nismo pribjegli u regionu. Morate pregovarati s Iranom i Sirijom, kao i sa sunitskim zemljama. Rješenje može biti jedino političko», naglasila je senatorica Feinstein.

Ona je daodala, prenosi VoA, da i ako Senat usvoji neobavezujuću rezoluciju protiv plana, to neće spriječiti predsjednika Busha da ga provede. To bi ipak pokazalo, rekla je ona, da je većina u Senatu protiv pravca kojim predsjednik vodi zemlju.