SAD
0

McCain i Obama usredotočuju se na rješavanje ekonomskih problema

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
S rekordnim cijenama goriva i krizom na tržištu nekretnina sve veći broj Amerikanaca se suočava s finansijskim teškoćama, pa je ekonomija stoga trenutno glavno poprište sukobljavanja Demokratske i Republikanske stranke.

Nakon što se senatorica Hillary Clinton povukla iz utrke za predsjedničku nominaciju demokrata, vjerovatni predsjednički kandidati – John McCain i Barack Obama nastoje privući njezine pristalice, posebno žene, izvještava VoA.

Mnogi Amerikanci smatraju da su im novčanici sve tanji iz dana u dan. Reagirajući na takvo uvjerenje, republikanac McCain i demokrat Obama usredotočuju se u svojim kampanjama na rješavanje ekonomskih problema, uključujući poreznu reformu.

Barack Obama kaže da je cilj njegove reforme pomoći većini Amerikanaca koji zavise od svojih plaća: “Moj plan predviđa smanjenje poreza za 95 posto radnika. Potrebno je da vratimo novac u džepove porodica srednje klase i ukinemo olakšice za bogate koje su dostigle neviđene razmjere.”

John McCain kaže da bi kao predsjednik zadržao porezne olakšice predsjednika Georgea W. Busha i kako želi da vlada troši manje, ali da bude efikasnija.

“Ne možemo razbacivati milijarde dolara poreznih obveznika na razne projekte dok ljudi jedva mogu sebi priuštiti stanove, hranu i gorivo”, kazao je McCain.

Senatorica Hillary Clinton je obustavila svoju kampanju i na nedavnom skupu u Washingtonu zahvalila svojim pristalicama: “Način da nastavimo borbu, da postignemo ciljeve za koje se zalažemo jeste da učinimo sve što možemo da Barak Obama bude izabran za narednog predsjednika SAD-a.”

Mnoge žene su snažno podržavale senatoricu Clinton. Sada i Obama i McCain nastoje da ih pridobiju.

Curtis Gans s Američkog univerziteta smatra da Obama ima bolje izglede: “Glavna pitanja su - rat, ekonomija i zdravstvo. To su pitanja o kojima žene najviše brinu.”

Gans dodaje da Obama također mora uložiti napor da uspostavi kontakt s bijelcima iz redova radničke klase.