SAD
0

McCain: Bušenje nafte pitanje nacionalne sigurnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski The Independent piše u srijedu da je predsjednički kandidat Republikanske stranke John McCain svojim energetskim programom koji je izložio u Teksasu, američkoj saveznoj državi iz koje potiče predsjednik George W. Bush i koja proizvodi najviše nafte, razbjesnio aktiviste za zaštitu životne sredine.

McCain je naime iznio zahtjev da se ponovo počne s bušenjem nafte uz obale Floride i Kalifornije, područjima u kojima je to zabranjeno već 27 godina.

On tvrdi da je to pitanje nacionalne sigirnosti jer, kako kaže, ogromna sredstva za kupovinu nafte odlaze u zemlje koje baš ne vole Sjedinjene Države - Iran, Venecuelu i Saudijsku Arabiju.

Dopisnik The Timesa iz Washingtona izvještava da je McCainov protivnik iz Demokratske stranke Barack Obama odmah reagirao i optužio ga da je prekršio svoja prethodna obećanja u pogledu očuvanja okoline.

I republikanci i demokrati, međutim, priznaju da je povećanje cijene goriva na pumpama od 74 posto u posljednjih godinu i po dana povećalo osjećanje nesigurnosti među biračima koji su naviknuli na jeftin benzin.

Rezultati ankete koju je u utorak objavio jedan vašingtonski list pokazuju da je Amerikancima taj problem važniji od terorizma, obrazovanja, poreza i održanja porodičnih vrijednosti, piše u Timesu.