Svijet
0

McCain: Ako sada odemo iz Iraka, Bliskim istokom proširit će se haos

FENA
John McCain; Foto: AP
John McCain; Foto: AP
Dnevnik New York Times piše u petak kako su na plan predsjednika Georgea W. Busha za Irak reagirali budući predsjednički kandidati, od kojih će ga jedan naslijediti u Bijeloj kući za nešto više od dvije godine.

Njujorški dnevnik posebno izdvaja mišljenja političara iz Bushove Republikanske stranke u kojoj je očito došlo do dubokih razlika u vezi s Irakom.

U ovom trenutku najjači republikanski aspirant za Bijelu kuću senator John McCain već duže vrijeme podržava ideju slanja pojačanja.

"Ne mogu jamčiti da će pojačanja biti na kraju zaslužna za konačni uspjeh. No, mogu jamčiti da će se cijelim Bliskim istokom proširiti haos ako u ovom trenutku odemo iz Iraka nedovršena posla. A onda ćemo pred sobom imati daleko veći problem, nego što je ovaj današnji", smatra McCain.

Njegov kolega Chuck Hagel smatra pak da je predsjednikov plan "loša i opasna ideja".

"Bit će dodatnih žrtava. Potrošit ćemo milijarde dolara. Konačno povlačenje iz Iraka bit će sve teže. Naš utjecaj na Bliskom istoku bit će još manji. Iračani će i dalje izbjegavati svoju odgovornost za situaciju u vlastitoj zemlji", smatra republikanac Chuck Hegel, koga citira New York Times.