Svijet
0

Masovni protesti muslimana širom Azije zbog karikatura

FENA
Više od 2.000 ljudi u Bangladešu, oko 3.000 u Maleziji, kao i muslimani Šri Lanke, Indonezije i Filipina, protestiralo je u petak zbog objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda u svjetskim listovima.

Demonstranti, većinom iz radikalne islamističke grupe Hizbur Tahir Bangladeš, spalili su dansku zastavu na demonstracijama ispred džamije Baitul Mukaram u Daki.

"Smrt onima koji ponižavaju našega voljenog Poslanika", uzvikivali su demonstranti koji su se okupili na protestu nakon podnevnih molitvi u džamiji, javio je AP.

Više stotina pripadnika specijalnih policijskih jedinica brinulo je o sigurnosti grada u vrijeme protesta, na kojima nisu zabilježeni veći incidenti.

Karikature poslanika Muhammeda, uključujući i onu na kojoj je prikazan s bombom u svome turbanu, čime je islam doveden u vezu s terorizmom, prvo su objavljene u septembru u danskom listu "Jyllands-posten", a zatim i u nekim drugim listovima.

U glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru u petak su održane najveće demonstracije ovim povodom, na kojima je bilo oko 3.000 ljudi.

"Živio islam! Uništiti Dansku! Uništiti Izrael! Uništiti Georgea Busha! Uništiti Ameriku!" - uzvikivali su demonstranti ispred danske ambasade nakon protestne šetnje od obližnje džamije.

S obzirom na to da je na demonstracijama prošlog petka bilo samo oko 300 ljudi, čini se da zbog karikatura raste bijes stanovnika Malezije, koja se smatra tolerantnom i modernom islamskom državom, ocijenila je američka agencija.

Vlada u Kuala Lumpuru u četvrtak je uvela zabranu posjedovanja ili širenja karikatura poslanika Muhammeda, uz obrazloženje da bi to moglo izazvati napetost u javnosti.

Više stotina muslimana protestiralo je u petak ispred džamije u Manili, glavnom gradu Filipina, a demonstranti su zapalili i imitaciju danske zastave od kartona, zatraživši izvinjenje od danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena zbog karikatura.

Oni su također zatražili od filipinske predsjednice Glorie Macapagal-Arroyo da osudi objavljivanje spornih karikatura.

"Muhammed nije terorist, već poslanik koji je usvojio mudrost Allaha, svemoćnog Boga", rekao je Mudživ Hataman, poslanik u Predstavničkom domu filipinskog kongresa.

Demonstranti su u petak izgazili veliku dansku zastavu u glavnom gradu Šri Lanke Kolombu, ispred jedne od glavnih džamija. To su prvi veliki protesti u toj zemlji zbog objavljivanja uvredljivih karikatura.

Više od 1.000 ljudi, predstavnika oko 15 islamskih organizacija, demonstriralo je i u Maradani, pozivajući vladu Šri Lanke da osudi objavljivanje karikatura u svjetskim medijima.

U Indoneziji su protesti održani širom zemlje, ali nijedan nije okupio više od 100 građana koji su palili gume i maskote danskog premijera.

Mirne demonstracije održane su u najmanje šest gradova, uključujući i glavni grad Džakartu.

U Surabaji, na indonežanskom otoku Java, oko 175 studenata jedne islamske škole zavjetovalo se smrću radi odbrane časti poslanika Muhammeda, rekao je direktor škole Jusuf Muhadžir.

Takvi zavjeti tradicionalna su pojava u Indoneziji i uglavnom su simboličnog karaktera.