Svijet
0

Masovni protesti kod Crvene džamije u Islamabadu

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Stotine vjerskih učenika protestovalo je u petak kod Crvene džamije u Islamabadu i blokirali su od vlade imenovanog imama da održi molitvu na planiranom ponovnom otvaranju džamije.

Protesti su uslijedili više od dvije sedmice nakon što je u krvavoj vojnoj opsadi džamije poginulo više od 100 ljudi, javio je AP.

Demonstranti su zahtijevali povratak bivšeg protalibanskog imama džamije, Abdula Aziza - koji je u vladinom pritvoru - da predvodi džumu, i uzvikivali su parole protiv predsjednika, generala Perveza Musharrafa.

"Musharraf je pseto! On je gori od psa! Oni bi trebao podnijeti ostavku", uzvikivali su učenici. Neki su hodali preko ruševina susjedne medrese koju su uništile vlasti ove sedmice. Militanti su koristili medresu da se opiru vladinim snagama koje su učestvovale u opsadi.

Džamijski imami koristili su hiljade učenika medrese u agresivnoj kampanji uvođenja islamske vladavine nalik talibanskoj u pakistanskoj prijestonici. Kampanja, koja je uključivala otmice navodnih prostitutki i prijetnje samoubilačkim napadima, povećala je zabrinutost zbog širenja islamskog ekstremizma u Pakistanu.

Pakistanska televizija Geo prikazala je scene unutrašnjosti džamije, gdje su desetine mladića u tradiocionalnoj islamskoj odjeći i kapicama ljutito uzvikivali i mahali rukama.

Zvaničnici su izgurani od mase. Jedan čovjek uzeo je ciple ostavljene pred džamijskim vratima i bacio ih je na novinarske ekipe koje su snimale prizor.

Crvena džsmija, ili Lal Masjid, i medresa spaljeni su u eksplozijama i izrešetni hicima nakon što su komandosi upali u kompleks 10. jula, okončavajući sedmicu dana dugo skrivanje naoružanih ljudi unutar njega. Najmanje 102 osobe ubijene su u nasilju.

Napad komandosa i razmještanje pakistanske vojske u nemirnom sjeverozapadu zemlje doveli su do vala samoubilačkih napada i bombaških napada u kojima su ubijeni brojni pripadnici snaga sigurnosti i civili. Predsjednik Musharraf pozvao je na nacionalno jedinstvo protiv ekstremista razbješnjenih krvavim vojnim napadom na džamiju.