|

Masovni norveški ubica Breivik promijenio ime u Fjotolf Hansen

Masovni norveški ubica Breivik promijenio ime u Fjotolf Hansen
82
Klix.ba
9.6.2017. u 19:44
101
komentara
82

dijeljenja
Masovni norveški ubica Breivik promijenio ime u Fjotolf Hansen Foto: EPA
Norveški masovni ubica Anders Breivik, koji je 2011. godine ubio 77 osoba a na desetine ranio, službeno je promijenio ime u Fjotolf Hansen.
Njegov advokat Oeystein Storrvik nije želio iznijeti detalje o tome zbog čega je Breivik izabrao najčešće prezime u Norveškoj i jedno od najrjeđih imena.
"Naveo mi je neke razloge, ali ne želim govoriti o njima", rekao je norveškim medijima.

Građani Norveške mogu slobodno mijenjati svoje ime u službenom registru, ali nije im dozvoljeno da biraju riječi koje mogu uvrijediti druge osobe. Ne zna se kada je tačno Breivik promijenio ime.

Prema podacima Zavoda za statistiku Norveške, više od 52.000 osoba, od pet miliona koliko ih živi u toj zemlji, ima prezime Hansen. S druge strane ime Fjotolf ima samo četiri državljana Norveške.

Norveški vrhovni sud saopćio je u četvrtak kako neće razmatrati Breivikovu žalbu zbog uvjeta u zatvoru. U žalbi je tvrdio da je izložen zlostavljanju jer je stavljen u skoro potpunu izolaciju u zatvorskoj ćeliji sa tri prostorije.

Apelacioni sud je poništio odluku nižestepenog suda u Oslu od prošle godine, prema kojoj njegova izolacija predstavlja "nehuman i degradirajući tretman" po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Breivik je 22. jula 2011. godine podmetnuo bombu u centru Osla i ubio osmoro ljudi, a potom otišao na ostrvo Utoju i iz vatrenog oružja ubio još 69 osoba na godišnjem skupu omladine ljevičarske Laburističke stranke.

On je sebe ranije opisao kao fašistu i napisao manifest u kojem je označio islam, feminizam i "kulturni marksizam" kao svoje neprijatelje.
Prijavi grešku


Komentari (101)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...