Times
0

Masovna proizvodnja mesa - uzrok bolesti

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Svinjska gripa posljedica je ne samo zaraženih životinja i nepredvidivog ponašanja mikroorganizama, nego i aktivnosti čovjeka, pošto masovna proizvodnja mesa uzrokuje širenje bolesti, piše danas "Times".

List piše da su virusolozi prije šest godina upozorili da postoji mogućnost da se vrlo brzo razvije svinjska gripa, dok je u Americi prošle godine objavljen izvještaj o dokazima o patogenim izmjenama u industrijskim pogonima za proizvodnju mesa.

Ogromne moderne farme za uzgoj svinja i živine, nastavlja autor članka u "Timesu", idealne su za nastajanje zaraza.

Ima i naučnika koji vjeruju da do mutacije virusa, kakav je slučaj sa virusom aktuelne svinjske gripe, dolazi i zbog korištenja savremenih tehnika u poljoprivredi.

Istovremeno, nastavlja list, malo se pažnje posvećuje masovnoj proizvodnji mesa i opasnostima po ljudsko zdravlje, kao i činjenici da su se ljudske navike u posljednjih nekoliko decenija drastično promijenile.

  1. godine prosječan Kinez je godišnje jeo četiri kilograma mesa, dok danas konzumira 54 kilograma. Broj životinja na planeti uvećao se za skoro 40 odsto u posljednjih 40 godina.

Neophodno je nahraniti gladne ljude širom svijeta, ali tako da se ne stvaraju nove bolesti, zaključuje "Times".