Svijet
0

Masovna prodaja kineske djece u roblje

Sarajevo-x.com
Hiljade djece na jugozapadu Kine prodani su u roblje kao “kupus”, kako bi radili kao jeftina radna snaga u južnoj pokrajini, Guangdong, prenijele su novine.

Kina je najavila apsolutni prekida rada roblja i jeftine radne snage nakon prošlogodišnjih izvještaja o stotinama siromašnih farmera, djece i mentalno oboljelih, koji su bili primorani da rade u rudnicima u pokrajini Shanxi i susjednom Henanu.

“Tržište rada u pokrajini Sečuan je pokrenuo lokalni nadzornik sa svojih 18, nižih upravitelja, od kojih je svaki vodio računa o 50 do 100 djece radnika”, prenijele su novine Southern Metropolis.

Dob djece radnika je između 13 i 15 godina, ali mnogi od njih djeluju kad da imaju manje od 10 godina.

Novine su izvijestile da oko 76 djece nedostaje iz okruga Liangshana od vremena proslave kineske lunarne godine u februaru, od kojih su 42 djece napustili pokrajinu kako bi radili.

“Najmlađa djeca, koja su pronađena na tržištu dječijim robljem, imala su samo sedam ili devet godina”, stoji u novinskom izvještaju.

Djeca zarađuju pola američkog dolara ili tri i po jena po satu rada, a moraju raditi najmanje 300 sati mjesečno.

Novinska agencija Xinhua je prenijela vijest da su vlasti okruga poslali policijske službenike kako bi spasili djecu, ali da neki od njih nisu željeli napustiti rad jer su ih roditelji prodali u roblje ili su se dobrovolno prijavili da rade.