|

Masovan protest konzervativaca protiv zdravstvene reforme

Masovan protest konzervativaca protiv zdravstvene reforme
0
F
FENA
6.11.2009. u 09:48
0
komentara
0

dijeljenja
Masovan protest konzervativaca protiv zdravstvene reforme Foto: Reuters
Nekoliko hiljada konzervativnih aktivista iz mnogih krajeva SAD-a okupilo se u četvrtak u Washingtonu kako bi protestiralo protiv donošenja reformskog zakona o zdravstvenoj skrbi, čije su prihvaćanje u Predstavničkom domu Kongresa demokratski čelnici najavili za subotu.
Hiljade ljudi okupile su se na zapadnom stubištu Kongresa na Capitol Hillu gdje su im se obratili republikanski kongresnici koji prednjače u protivljenju reformi zdravstva, predvođeni zastupnicom Michele Bachmann iz Minesote.

"Republikanci nemaju dovoljno glasova da 'ubiju' ovaj zakon jer smo ograničeni. Ono što je neograničeno jest glas Amerikanaca", rekla je Bachmann, nazvavši zakon "krunskim draguljem socijalizma".

"Ubijte zakon, ubijte zakon", odgovorili su okupljeni demonstranti.

Također se glasno uzvikivalo "Poslušajte nas sada!", "Ne!Ne!Ne!" zakonu, te "Palin/Bachmann 2012.", kao prijedlog republikanskih kandidata za predsjedničke izbore 2012. - Sarah Palin i Michelle Bachmann.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima poput "Ne socijalističkom zdravstvu!", "Lažete!", "Političari lažu, pacijenti umiru!" i "Zbrišimo socijalizam!".

Čelnik republikanske manjine u predstavničkom domu John Boehner kazao je okupljenima da će "zdravstvene reforme stvoriti desetke hiljada novih birokrata".

Mnogi govornici na skupu, većinom republikanski kongresnici iz Teksasa i drugih južnih država, zakon su povezivali s vladinim finansiranjem pobačaja, na što su prosvjednici odgovarali bučnim negodovanjem.

Govornici su također upozoravali na visoku cijenu zdravstvene reforme, koja se procjenjuje na 900 do 12.00 milijardi dolara u 10 godina.

Kongresnici su na kraju demonstrantima razdijelili dva štampana primjerka zakona o zdravstvu, svaki s po 2.000 stranica, te ih pozvali da uđu u kongresne uredske zgrade i potraže svoje zastupnike.

Protestni skup, nazvan "Dalje ruke od zdravstvene zaštite", organizirale su udruge "Pacijenti prvo", "Konzervativci za prava pacijenata" i slične, te tzv. "Tea Party skupine" koje su ljetos održale više skupova protiv reforme.

Tokom protestnog skupa u jednoj od kongresnih uredskih zgrada dogodio se izgred u kojem je uhapšeno devet demonstranata pod optužbom da su neovlašteno upali u senatsku uredsku zgradu Hart, objavila je kapitolska policija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.