Pokazala istraga
87

Mašinovođe u Indiji gledale kriket i izazvali nesreću u kojoj je poginulo 14 osoba

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mašinovođe voza koji je propustio signal i udario u drugi voz, pri čemu je poginulo 14 ljudi, bili su ometeni jer su gledali kriket na telefonu, rekao je u ponedjeljak indijski ministar željeznica.

Kobni sudar u državi Andhra Pradesh u oktobru dogodio se dok je domaćin Indija igrala protiv Engleske tokom jednodnevnog Svjetskog prvenstva.

"Nedavni slučaj u Andhra Pradeshu dogodio se jer su i mašinovođa i kopilot bili ometeni utakmicom kriketa. Sada instaliramo sisteme koji mogu otkriti takvo ometanje i osigurati da piloti mašinovođe i pomoćnici budu potpuno usredotočeni na upravljanje vozom", rekao je ministar željeznica Ashwini Vaishnaw

Stotine milioa navijača u Indiji ludoj za kriketom pratile su izravni prijenos utakmice Svjetskog kupa u kojoj su domaćini pobijedili.

Osim toga, dužnosnici su otpustili šefa postaje i tri druga zaposlenika nakon što je odbjegli teretni vlak prošao 70 kilometara bez mašinovođe prošlog mjeseca, izvijestio je Hindustan Times.

Muškarci su smijenjeni sa svojih položaja zbog nemara nakon što je oko 50 vagona vuklo samostalno gotovo dva sata.

Indija ima jednu od najvećih svjetskih željezničkih mreža i doživjela je nekoliko katastrofa tijekom godina, najgoru 1981. kada je voz iskočio iz šina dok je prelazio most u državi Bihar, ubivši oko 800 ljudi.

U junu 2023. u sudaru tri voza poginulo je gotovo 300 ljudi u državi Odisha.