Napadač ubijen
0

Masakr u Winnendenu - 16 mrtvih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Napadač koji je ubio 15 osoba u njemačkom gradića Winnendenu ubijen je, saopštila je policija u srijedu.

Napadač je ubio devet učenika i tri nastavnika u srednjoj školi Albertville, kao i jednu osobu u obližnjoj klinici u tom mjestu.

U pucnjavi između napadača i policije dva slučajna prolaznika također su ubijena, a dva policajca su teško ranjena, pa je tako ukupan broj ubijenih porastao na 16, među kojima je i napadač, saopštio je policijski glasnogovornik, javio je Reuters.

Urednik lokalnih novina Winnenden Zeitung Frank Nipkau rekao je za Sky News da je napadač sedamnaestodišnji učenik koji je diplomirao u toj školi prije dvije godine.

"On je upao u dvije učionice i pucao na učenike", rekao je Nipkau. On je još dodao da je to jedan idilični grad bez velikih problema i kako niko ne može shvatiti zašto se to dogodilo.

Očevici kažu da su učenici iskakali kroz prozore na školi nakon što je napadač otvorio vatru. Do pucnjave je došlo u školi u Winnendenu, 20 kilometara sjeveroistočno od Stuttgarta.

"Čovjek obučen u crno ušao je jutros oko 9.30 u školu i odmah otvorio vatru", izjavio je policijski glasnogovornik Klaus Hinderer, prenosi Sky News.

Novine Der Spiegel prenose da su se ubistva dogodila u srednjoj školi Albertville, koju pohađa oko 1.000 učenika.

BBC prenosi navode očevidaca prema kojima je napadač bio obučen u crnu borbenu uniformu.