Svijet
0

Masakr u trgovinskom centru u Omahi

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Masakr u kojem je smrtno stradalo devet osoba desio se jučer u Ohami u američkoj državi Nebraska. Naoružani muškarac ušao je u trgovinski centar "Von Maur" i otvorio vatru usmrtivši pri tome osam osoba nakon čega je okončao i vlastiti život.

U centru se nalazio veliki broj kupaca koji su tražili božićne poklone. Izbila je velika panika, a kupci su se krili po kabinama.

Mladi napadač odgovoran za smrt osam nevinih osoba prije svog pohoda ostavio je poruku koja glasi: "Sada ću biti poznat“. U pucnjavi teško je ranjeno još pet osoba. Njihovo stanje još uvijek je kritično, izvijestio je AP.

Svjedoci kažu da je napadač pucao sa balkona na trećem spratu trgovinskog centra ravno na kupce koji su bili na nižim katovima.

"Noge su mi se oduzele, nisam znao šta da radim. Izbila je strašna panika pa sam počeo trčati sa ostalima“, kazao je Kevin Kleine (29) koji je u kupovini bio sa svojom 4-godišnjom kćerkom. Djevojčica kaže da se tokom pucnjave sakrila u jednu od kabina sa još četiri djevojke i jednom uposlenicom.

Policija je tijelo prve žrtve pronašla na prvom spratu trgovinskog centra, a ostale žrtve nalazile su se na trećem spratu. Policija je napadača identifikovala kao 19-godišnjeg Roberta A. Hawkinsa. Nakon što je ubio osam nevinih ljudi, Robert je okončao i svoj život.

Hawkinsa su prije skoro godinu roditelji izbacili iz porodične kuće. Od tada, Robert je živio u porodičnoj kući svoga prijatelja. "Kada je došao u naš dom znala sam da će izazivati nevolje, ali sam bila svjesna da je on kao izgubljeni psić kojeg niko nije htio“, kazala je Debora Maruca-Kovac, majka mladića koji je ugostio Roberta u svome domu.

Maruca-Kovac je dodala da je Robert ove sedmice dobio otkaz sa posla te da ga je nedavno ostavila i djevojka. Prije nego se zaputio u trgovinski centar nazvao je djevojku i kazao joj da joj je ostavio poruku u kojoj stoji: “Žao mi je zbog svega“.

U ovoj godini ovo je druga masovna pucnjava u jednom trgovinskom centru. Prva se desila u februaru ove godine kada je 18-godišnji Sulejman Talović otvorio vatru u trgovinskom centru Trolley Square u Salt Like Cityju.