Svijet
30

Masakr u Keniji: Razvrstali su nas, a onda je počela pucnjava

Klix.ba
(Foto: AFP)
Tri dana nakon masakra studenata u Keniji pojavljuju se prva svjedočanstva te novi uznemirujući detalji ubistava i organizacije napada.

Pored 148 ubijenih studenata, policajaca i vojnika, među otetima nalazili su se i 19-godišnji Cynthia Cheroitich i Daniel Machache koji su uspjeli ostati neprimjećeni sve dok napadači nisu likvidirani.

Cheroitich je pronađena 4. aprila unutar zgrade univerziteta gdje se krila više od 48 sati prekrivajući se garderobom.

"Napadači su išli kroz hodnike i razdvajali studente po tome ko zna 'muslimanske riječi'. Ubrzo je počela pucnjava, a ja nisam smjela otvoriti oči", rekla je Cheroitich.

Machache je pronađen prekriven krvlju jer se sakrivao ispod tijela svojih ubijenih kolega.

Za preživjele je organizovan prevoz na stadion Nyayo koji je pretvoren u logistički centar. Rodbina i roditelji studenata su tu čekali informacije i eventualni dolazak svojih voljenih.

Militanti Al-Shabaaba smatraju da su Kenija i Somalija, država iz koje dolaze, zapravo u ratu te da je region Kenije u kojem djeluju zapravo "muslimanska zemlja koju su okupirali nemuslimani". Grupa se obratila vladi Kenije preuzevši odgovornost za krvoproliće najavivši nove napade koji će državu, kako tvrde, pretvoriti u "rijeku krvi".

Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta najavio je nastavak borbe protiv terorista, a kritikovao je i građane države koji na bilo koji način pomažu Al-Shabaab. On je istakao da će borba biti teža zbog činjenice da su se militanti infiltrirali u društvo, ali da zbog "očeva i pradjedova koji su stvorili naciju" ne smiju odustati od rata protiv Al-Shabaaba.

Pored Mohameda Mohamuda, bivšeg vjerskog učitelja za kojeg se smatra da je organizator masakra u Univerzitetu u Garissi, kenijske vlasti imenovale su jednog od izvršilaca napada koji je ubijen u razmjeni vatre sa snagama sigurnosti.

Naime, kako tvrde istražni organi, jedan od četiri napadača zvao se Abdirahim Abdullahi, a radi se o sinu visokog političkog zvaničnika u državi. Daqare Abdullahi, inače guverner okruga Mandera, nedavno je prijavio nestanak sina za kojeg je mislio da je pobjegao u Somaliju.

Neimenovani izvor tvrdi da je Abdullahi bio student Univerziteta u Nairobiju, te da je važio za "pametnog momka" sve dok nije počeo pričati o "čudnim idejama". Nakon što je diplomirao 2013. godine on se priključio militantnoj grupi Al-Shabaab koja ima jake veze sa Al Kaidom.

Masakr uglavnom studenata kršćana koji se desio 2. aprila proglašen je rezultatom velikog propusta snaga sigurnosti Kenije. Zbog činjenice da je talačka kriza trajala dugih 15 sati, mediji u Keniji okomili su se na policiju i vojsku koja je, kako pišu, dozvolila da teroristi dobiju na vremenu.

S druge strane, nekoliko dana prije napada gradski i univerzitetski čelnici saopćili su dolazak nepoznatih osoba u krug univerziteta, a snage sigurnosti su prije nekog vremena izdale i zvanično upozorenje o mogućem napadu na obrazovne institucije u Keniji.

Uskrs je u ovoj afričkoj državi prošao uz veliko prisustvo policije na ulicama i pred crkvama u kojem su mise održavane pod budnim okom vojske.