Svijet
0

Martti Ahtisaari se pridružio grupi "Elders"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Martti Ahtisaari pridružit će se grupi "Elders" (Mudri) u kojoj se nalaze međunarodne ličnosti koje rade na rješavanju sukoba u svijetu, izjavio je u ponedjeljak predsjednik grupe južnoafički nadbiskup Desmond Tutu.

"Oduševljeni smo što nam se pridružuje Martti Ahtisaari i radujemo se zbog velikog doprinosa koji će njegovo prisustvo dati našem radu", navodi u saopćenju južnoafrički dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Predsjednik Finske od 1994. do 2000. godine Martti Ahtisaari je 2008. godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog napora koje je uložio u rješavanje konflikata kao posrednik, posebno u Indoneziji, Namibiji, Sjevernoj Irskoj i na Balkanu.

Ahtisaari je izjavio da je "počašćen" što pristupa grupi "Elders" u kojoj su i drugi slavni lideri, kao bivši američki predsjednik Jimmy Carter i južnoafrički Nelson Mandela.

"Mir je pitanje volje. Sve konflikte je moguće riješiti i nedopustivo je da žestoki sukobi traju decenijama prouzrokujući velike patnje", navodi se u saopćenju u kojem on izražava želju da ojača utjecaj grupe mudrih u ostvarivanju mira.