Višejezičnost je privilegija EU
0

Martinez: Evropa sa jednim jezikom bila bi katastrofa

SRNA
Miguel Angel Martinez
Miguel Angel Martinez
Zamjenik predsjednika Evropskog parlamenta, koji je zadužen i za višejezičnost, Miguel Angel Martinez izjavio je tokom diskusije sa korisnicima društvene internet stranice Facebook da bi u slučaju da EU ima samo jedan službeni jezik - engleski, to predstavljalo katastrofu.

Martinez to nije izjavio da bi impresionirao sagovornike, jer se danas obilježava Evropski dan jezika, već je na pitanja korisnika odgovarao na jeziku na kojem su mu ih postavljali.

Od 2001. godine Evropski dan jezika proslavlja se svakog 26. septembra da bi se ukazalo na evropsku jezičku raznolikost i ohrabrili ljudi da uče što više jezika.

Evropski parlament koristi sva 23 službena jezika.

Španski socijaldemokrata na pitanja je odgovarao na engleskom francuskom, španskom i njemačkom jeziku i izrazio je razočarenje što pitanja nisu dolazila i na ostalim jezicima.

"Ne slažem se s tim da imamo službeni jezik za građane EU zbog jednostavnog razloga što svi oni ne znaju i ne govore samo jedan jezik. Zbog toga sam snažno ubijeđen da moramo da djelujemo na svim jezicima poznatim grupi građana i da im na sve načine omogućimo komunikaciju na njihovom jeziku. To što imamo tako mnogo jezika, ne treba smatrati problemom, već privilegijom", rekao je Martinez, odgovarajući na pitanja nekoliko korisnika o tome da li bi bilo bolje da EU ima samo jedan zvanični jezik.