Francuska
0

Martine Aubry na čelu francuskih socijalista

FENA
Martine Aubry (Martin Obri), pobjednica izbora za čelno mjesto u Socijalističkoj stranci, preuzela je u srijedu uzde posustale stranke koju treba dovesti u red i pokrenuti, dok je njezina pobijeđena rivalka Segolene Royal odmah potvrdila da su njene ambicije nepromijenjene za 2012. godinu.

Nakon što ju je Nacionalno vijeće Socijalističke stranke u utorak navečer zvanično proglasilo prvom tajnicom sa 102 glasa prednosti u odnosu na Royal, 58-godišnja gradonačelnica Lillea odmah je krenula na posao.

"Ne želim da unutar Socijalističke stranke postoje dvije političke linije koje ostavljaju utisak kako više niko ne kaže ništa", upozorio je poslanik Seine-Saint-Denisa (Sen-Sen-Deni) Claude Bartolone.

Nova predsjednica "treba da je sposobna svima predložiti politički ugovor", kazao je on.

Usprkos porazu na izborima za predsjednicu francuske Socijalističke stranke, bivša predsjednička kandidatkinja Ségolene Royal namjerava se ponovno kandidirati na francuskim predsjedničkim izborima 2012.

U videoporuci objavljenoj u srijedu na internetskim stranicama Royal svojim simpatizerima poručuje: "Trebam vas i vaše ideje, jer nastavljamo - 2012. godina je skoro, 2012. je sutra, 2012. je za tri godine. Namjeravam nastaviti, i to snažnije nego prije."