Svijet
0

Marti Ahtisari već predložio riješenje koje u roku od tri godine vodi ka punoj samostalnosti Kosova

Kurir
Specijalni izaslanik UN-a Marti Ahtisari već je sačinio i proslijedio članicama Kontakt grupe skicu rešenja za budući status srpske pokrajine, koje predviđa da Kosovo može da dobije punu nezavisnost "za dvije, tri godine", ali da će već od januara 2007. imati ovlašćenja koja "vode ka uslovnoj nezavisnosti", objavila je prištinska štampa.

Također, Kosovo neće moći odmah računati na međunarodno priznanje i prijem u UN, a neće imati ni ministarstvo spoljnih poslova ni svoju vojsku.

Srpski političari sa Kosmeta oprečno su reagovali na navodni Ahtisarijev prijedlog. Član srpskog pregovaračkog tima Marko Jakšić kaže da "srpska strana ne može da bude zadovoljna takvim riješenjem".

  • I ukoliko je pisanje prištinskog lista Ekspres istinito, to su samo Ahtisarijevi prijedlozi! Nismo ni očekivali da bude objektivan, već pristrasan i proalbanski orijentisan. Glavna stvar je da to tek treba da prođe Savet bezbednosti, a to će mnogo teže ići sada kada je Srbija usvojila Ustav, u kome jasno piše da je Kosovo dio Srbije!

  • Politička borba za Kosovo još traje, a bez Srbije nema konačnog statusa. A ukoliko Srbija konačnim riješenjem ne bude zadovoljna, Kosovo će stalno biti trusno i nestabilno područje - zaključuje Jakšić, navodi Kurir.

S druge strane, lider SPOT Momčilo Trajković tvrdi da se Ahtisarijev nacrt, kako je prenosi Ekspres, "poklapa sa zahtjevima srpske strane".

  • Ovakav scenario bi nam odgovarao, jer je to još jedna šansa da Srbija ozdravi i da se bolje pozicionira u politici međunarodne zajednice. Ovo je slično našem projektu "Kosovo - evroregija", koji podrazumeva suštinsku autonomiju, bez stolica u UN, EU i NATO.