Svijet
0

Marović: Đukanović nije švercovao cigarete, posao je bio legalan

FENA
Milo Đukanović
Milo Đukanović
Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović odbacio je danas optužbe da je bivši crnogorski premijer Milo Đukanović organizirao šverc cigareta od 1994. do 2002. godine iz Italije u Crnu Goru i od tog posla zaradio stotine miliona eura.

''To je bio zvaničan posao tranzita cigareta sa zvaničnim predstavnicima zvaničnih preduzeća koja su kontrolirale zvanične komisije EU i od kojeg Đukanović i Crna Gora nemaju razloga da se stide ili plaše'', rekao je Marović podgoričkim ''Vijestima''.

Marović je rekao da je uvjeren da Đukanović od posla s cigaretama nije za sebe stekao nikakvu protupravnu korist i da on i Crna Gora nemaju razloga da se plaše eventualnog sudskog procesa u Italiji.

Komentirajući vijesti iz Barija da je tužilac Giuseppe Selzi okončao istragu o švercu cigareta preko Crne Gore, Marović je kazao da "sve treba pravno dovesti do kraja".

"Đukanović je vodio vladu u najtežim uslovima i siguran sam da je tu sve pravno čisto", istakao je potpredsjednik DPS-a i podsjetio da su to utvrdile i komisije EU i OLAF-a, specijalizirane agencije Evropske komisije za sprečavanje nelegalne trgovine.

On je istakao da dobri odnosi s Italijom treba da budu prioritet Crne Gore i da je zato "dobro da se to završi u Italiji".

"Treba postaviti pitanja da li zaista jedan posao može biti tako sumnjiv ako u njemu indirektno učestvuju moguće i velike svjetske kompanije. Da li je moguće da te kompanije stavljaju tolike količine cigareta u neke kriminalne poslove i kako one to daju 'kriminalcima' da rade", dodao je Marović.

On smatra da su optužbe na račun Đukanovića politički motivirane.