Svijet
0

Marović: Crnoj Gori potrebna jedna pravoslavna crkva

FENA
Svetozar Marović
Svetozar Marović
Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović ocijenio je u ponedjeljak kako novim ustavom treba definirati da u Crnoj Gori postoji jedna kanonska pravoslavna crkva i da službeni jezik treba nazvati crnogorski po imenu države.

Marović nije imenovao koja to crkva treba da bude. U Crnoj Gori postoji Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, a djeluje i Crnogorska pravoslavna crkva.

"Nisam jedini koji u Crnoj Gori vjeruje da joj je dovoljna jedna pravoslavna crkva koja će okupljati sve pravoslavne vjernike, crkva u koju se ide ne zato što je neko Crngorac ili Srbin nego zato što vjeruje u Boga", istaknuo je potpredsednik DPS-a.

Marović je rekao da Crnoj Gori treba samo "jedna pravoslavna crkva koja će biti lojalna svojoj državi, u kojoj vrši Božiju misiju".

"Jedna pravoslavna crkva koja će voljeti i braniti Crnu Goru, povezivati je s drugima, bez ispoljavanja sumnje da li Crna Gora zaslužuje da bude samostalna država i da li u njoj žive i Crnogorci", rekao je Marović.

On smatra logičnim da se novim ustavom službeni jezik u Crnoj Gori nazove po imenu države - crnogorski, ali da treba stvoriti uvjete da u službenoj upotrebi mogu biti i srpski i bosanski i hrvatski, respektujući činjenicu različitog imenovanja u osnovi istog jezika.

Marović je podgoričkim medijima rekao da nema razloga za nove ili veće podjele u Crnoj Gori i kako su svi u političkom životu svjesni da politički sukobi štete narodu, državi i građanima i da to pokazuje novu demokratsku zrelost Crne Gore.

"Najvažnija pitanju u nacrtu (ustava) uglavnom su usaglašena, što je ohrabrujuće i pokazuje da ogromna većina slijedi zvaničnu politiku građanske, demokratske multietničke i prosperitetne Crne Gore", kazao je on.