Svijet
0

Maroko: Prevladati krizu u odnosima sa Španijom

FENA
Maroko je zatražio od Španije da "doprinese prevladavanju krize" izazvane u međusobnim odnosima posjetom kralja Juana Carlosa dvjema španskim enklavama na marokanskom tlu.

"Naši španski prijatelji dobro znaju da Marokanci insistiraju na potrebi otpočinjanja dijaloga o budućnosti Ceute i Melille", rekao je za zvaničnu nacionalnu agenciju MAP predstavnik marokanske vlade u Rabatu Halid Nasiri.

Više hiljada ljudi pozdravilo je prošle sedmice kraljev dolazak, prvi u posljednjih 80 godina, mada su Marokanci izvan zidina gradova demonstrirali oko enklava.

Maroko je pozvao na konsultacije svog ambasadora u Madridu 2. novembra nakon što je Španija najavila dvodnevnu posjetu kralja Juana Carlosa enklavama iz kolonijalnog vremena - Ceuti i Melilli.

Nasiri je rekao da su špansko-marokanski odnosi dospjeli u krizu i dodao kako se nada da će Španija učiniti napor da se ta kriza prevaziđe i unaprijede bilateralni odnosi, javio je AP.

Španija insistira da su spomenuta dva grada na tlu Maroka španski gradovi baš kao Madrid ili Barcelona, s obzirom da su pod španskom upravom više od 400 godina, dok ih Maroko tretira kao "teritoriju pod okupacijom".

Prvi put poslije dugo vremena premijer Jose Luis Rodrigues Zapatero posjetio je zvanično enklave u januaru 2006. godine, što je bio uvod u nedavnu španskog posjetu kraljevskog para.