|

Maroko ozbiljno shvaća prijetnje Al-Qaide

Maroko ozbiljno shvaća prijetnje Al-Qaide
0
F
FENA
5.11.2007. u 12:00
0
komentara
0

dijeljenja
Maroko ozbiljno shvaća prijetnje Al-Qaide Foto: Reuters
Maroko ozbiljno shvaća nove prijetnje druge osobe Al-Qaide, Aymana al-Zawahirija, koji je objavio rat režimima Magreba i njihovim američkim, francuskim i španskim saveznicima.
"Kao što smo uvijek naglašavali, vjerujem da je teroristička prijetnja stalna i o njoj stalno treba voditi računa. Nećemo zanemariti nijednu opasnost", rekao je marokanski ministar unutrašnjih poslova Chakib Benmussa.

Sa snimka jedne islamističke web stranice u subotu je desna ruka Osame bin Ladena pozvao narode Magreba da se ujedine pod zastavom islama i džihada protiv Sjedinjenih Država, Francuske i Španije kao i na čišćenje njihovih zemalja od robova Zapada, čim je aludirao na čelnike Libije, Tunisa, Alžira, i Maroka.

Sjevernoafrički ogranak al-Qaide, prenosi Hina, preuzeo je odgovornost za samoubilački atentat u septembru u Alžiru u kojem je ranjeno devet osoba.

Posljednjih godina je u Magrebu izvedeno nekoliko atenata, koji se pripisuje Al-Qaidi, posebno samoubilački napad kamionom-bombom u kojem je u aprilu 2002. na otoku Djerba u Tunisu ubijena 21 osoba kao i kada je u maju 2003. u Casablanci ubijeno 45 osoba.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.