Marokancu 20 godina zatvora za napade u Madridu

F
FENA
19.12.2008. u 22:32
0
0
Marokancu 20 godina zatvora za napade u Madridu
0
Marokancu 20 godina zatvora za napade u Madridu
Sud u Maroku osudio je Abdelilaha Ahriza na 20 godina zatvora zbog učešća u bombaškim napadima na madridskoj željeznici 2004. godine, koja su odnijela živote skoro 200 ljudi.
Ahriz (29) je u četvrtak proglašen krivim za učešće u kriminalnoj grupi koja je izvodila napade i prikupljala novac za terorističke aktivnosti, prenijela je marokanska novinska agencija MAP.

Marokanac je odbacio sve optužbe, uključujući i optužbu da je učestvovao u napadima na madridsku željeznicu, i njegov advokat je najavio da će uložiti žalbu.

Ahriz je posljednji Marokanac koji je osuđen zbog terorističkih napada u Madridu, jer je prije dvije sedmice još jedan Marokanac za isto djelo dobio 10 godina zatvora, podsjetio je BBC.

Ahriz je uhapšen u Siriji i prebačen je u Maroko, gdje ga je sud osudio na tri godine zatvora, a potom oslobodio zbog nedostatka dokaza.

On je ponovo uhapšen u februaru pošto su španske vlasti pronašle nove dokaze koji ga povezuju sa napadima.

Napadi na madridskoj željeznici izvedeni su 11. marta 2004. godine pošto je 10 bombi, sakrivenih u sportskim torbama, eksplodiralo u nekoliko putničkih vozova.Tada je poginula 191 osoba, a više od 1.800 ljudi je povrijeđeno.

Tri sedmice poslije napada, sedmorica muškaraca, uključujući dvojicu osumnjičenih, raznijeli su se eksplozivom u jednom stanu pošto im je policija ušla u trag.

Španski sud je za isti zločin prošle godine osudio dva Marokanca i jednog Španca na ukupno 42.924 godine zatvora za više optužbi koje su ih teretile.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: