{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marko Polo je bio prevarant, nikad nije išao u Kinu?

S
10.8.2011. u 11:02
0
19
Marko Polo je bio prevarant, nikad nije išao u Kinu?
0
Marko Polo je bio prevarant, nikad nije išao u Kinu?
Marko Polo
Marko Polo, jedan od najvećih istraživača u historiji, mogao bi zapravo biti samo obični prevarant, smatra talijanski tim arheologa koji vrši istraživanja u Japanu.
Trgovac, o čijem porijeklu se i danas vodi rasprava jer jedni tvrde da je talijanski, a drugi mletački, vjerovatno nije nikada putovao istočno od Crnog mora već je priče o tajanstvenim zemljama orijenta prikupljao od kolega trgovaca koji su donosili priče iz Kine, Japana i iz Mnogolskog carstva u 13. stoljeću, smatraju arheolozi i bacaju zrno sumnje na istinitost knjige "Putovanja Marka Pola".

Profesor Daniele Petrella sa Univerziteta Napulj kazao je za magazin Focus Storia da postoji mnogo nedosljednosti i netačnih informacija u Polovom opisivanju Kublaj-kanove invazije na Japan u periodu od 1274. do 1281. godine.

"On miješa pojedinosti iz prve i druge ekspedicije. U opisu prve invazije navodi da je Kublaj-kanovu flotu pogodio tajfun prije nego što je došla do obale Japana. To se zapravo dogodilo 1281. godine. Zar je moguće da svjedok pomiješa događaje koji su se desili u razmaku od sedam godina?", izjavio je Petrella.

Također je istakao da se ostaci flote pronađeni u Japanu ne poklapaju s Polovim opisom, jer na pronađenim brodovima je bilo samo tri jarbola, dok je Polo pisao da je bilo pet.

Profesor je istakao i to da je tokom opisivanja Kublaj-kanove flote Polo govorio i o materijalu koji se koristio kako brodovi ne bi propuštali vodu. Upotrebljavao je rijec "chunam", koja na kineskom i mongolskom ne znači ništa.

"To je ustvari perzijska riječ za plac. Čudno je i to da je u opisivanju lokalnih mjesta koristio perzijske termine za kineska i mongolska mjesta", izjavio je Petrella.

No, poznato je da je slavnu putopisnu knjigu zapisivao Pisa, zatvorenik koji je boravio u ćeliji s Markom Polom.

Iako je poznati trgovac diktirao moguće je da je Pisa odlučio sam uljepšati neke priče.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: